Blir du arg när du dricker? Det här kan vara anledningen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I en studie intervjuade man över 150 personer för att undersöka orsaken till varför vissa människor blir glada och spralliga när de dricker och andra blir arga eller ledsna. Studien är liten och det går inte att dra några slutgiltiga orsaker, men resultatet är ändå intressant.

Resultatet visade att de som ofta blir ilskna när de dricker alkohol bär en genetisk mutation kallad HTR2B Q20. Enligt professor Rope Tikkanen, även studiens författare, är de som bär denna gen mer impulsiva.

Läs också: Européer har större sug efter fett och alkohol

De flesta människor har en mängd neuroreceptorer som, vid kontakt med alkohol, utsöndrar dopamin vilket gör oss glada och lyckliga. De som bär genen HTR2B Q20 har färre av dessa neuroreceptorer och reagerar alltså annorlunda och får inte samma lyckorus som andra.

Man ska dock komma ihåg att det inte enbart är våra gener som styr. Alkohol påverkar alla och förstärker våra känslor, oavsett om vi är glada eller ledsna när vi intar det. Om du alltid blir arg när du dricker alkohol bör du fundera över om din konsumtion bör minskas, både för din och din omgivnings skull. Blir du även våldsam bör du undvika alkohol helt.

Foto: Shutterstock

 

Dina hormoner styr upplevelsen av alkohol

 

 

Redaktionens tips
Dela på: