Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Bli fri från din avundsjuka – 6 knep

06 jul, 2014 
Många av oss går runt och är avundsjuka, utan att vi ens vet om det. Här är 6 knep som hjälper dig omvandla avunden till något positivt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Psykoterapeuten Marta Cullberg Weston har bland annat gett ut boken Avund och konkurrens – känslor i vardagen. Här är hennes bästa knep för hur du slutar vara avundsjuk på dina vänner, familjemedlemmar och andra personer i din omgivning:

1 – Acceptera känslan

Om vi kan acceptera att avunden finns där, utan att värdera, kan vi också gå till botten med den. Det är inte nödvändigt att framkalla minnen från barndomen för att förstå avunden, men det underlättar.

– Ofta beror den på upplevelser vi har med oss från barndomen, där vi känt oss mindervärdiga på olika sätt. När vi börjar förstå varför vi känner som vi gör så blir också vår självkänsla stabilare, och det blir lättare att känna empati för sig själv och börja ta ansvar, säger Marta Cullberg Watson.

2 – Inse farorna

Ett sätt att bli motiverad till en förändring är att inse hur mycket du förstör för sig själv med ditt invanda beteende. Fråga dig: Vill jag fortsätta tänka på ett sätt som hindrar mig från att må bra och utvecklas?

Annons

3 – Fråga dig vad du saknar

Egentligen kan man se avunden som en hjälp att lokalisera vad man själv saknar. Om en väninna till exempel varit på en lyxresa kan den första tanken vara: ”Åh, vad orättvist att hon har råd.” Men den andra kan du rikta inåt och fråga dig själv vad det är mer exakt som du saknar. Är det pengarna, resmålet, entusiasmen eller att det händer roliga saker i tillvaron? Vad kan du göra för att få det? På det sättet blir jämförelsen mer som en inspiration.

4 – Se allt du har

Man kan också öva sig på att uppskatta allt man har och vara tacksam för det.

– Vi bor till exempel i ett land där det är fred och demokrati, bara en sådan sak!

5 – Vänd avunden till beröm

Om du är avundsjuk på någon kan det hjälpa att berätta det för henne eller honom.

– Då försvinner laddningen och personen känns inte som ett hot längre. Ofta blir också den man berättar för glad, det är ju en komplimang.

6 – Jämför dig bara med dig själv

Visst har du åstadkommit mycket och kämpat på! Visst har du mycket att vara stolt över!

 

AV: Anna Carsall

BILD: Thinkstock

Annons