Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Är du en prestationsprinsessa?

24 dec, 2011 
Börjar kronan halka snett? En prestationsprinsessas fasad håller inte hur länge som helst!Börjar kronan halka snett? En prestationsprinsessas fasad håller inte hur länge som helst!
Tidigare var det kvinnor med 40 år i arbetslivet som blev utbrända. Idag är det kvinnor som är runt 40 år gamla. Stressen har krupit ner i åldrarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

–  Idag upplever kvinnor krav från omgivningen, samhället och sig själva allt tidigare i livet. Det gör att man också bränner ut sig tidigare. 70 procent av kvinnorna som kommer till oss är ”prestationsprinsessor” mellan 35 och 45 år, säger stressforskaren Aleksander Perski på Stressmottagningen i Stockholm.

– Gemensamma nämnare för prestationsprinsessor är att de har dålig självkänsla och ”medicinerar” bort sin ångest med prestationer. Det blir helt enkelt yrkesprestationen som får kompensera den dåliga självkänslan och prestationsprinsessorna blir därför i regel framgångsrika i sina jobb. Samtidigt är de minst lika framgångsrika som mödrar, fruar och väninnor.

Dubbel- och trippelarbetet är ett faktum.

– Istället för att göra något rationellt och ändra sin situation brukar de här kvinnorna kämpa tills de stupar. Och när man stupar, gör man det rejält. Det kan ta månader att komma på fötter igen.

Annons

– Det finns bra hjälp att få. Att jobba med självkänslan är förstås viktigt och där kan kognitiv terapi vara en hjälp. Avslappningstekniker, stressträning och sömnvanor är andra viktiga inslag på vägen tillbaka, säger Aleksander Perski.

Här är fem vanliga tankar som visar att du kan vara i farozonen:

1. Jag känner mig inte lika värdefull som alla andra

2. Jag kan inte tänka lika bra som alla andra

3. Jag skulle vilja ha mer respekt för mig själv

4. På det hela taget tror jag att jag är misslyckad

5. Jag känner att jag inte har mycket att vara stolt över

Känner du igen dig? Peppa, trösta och diskutera med andra i kommentarsfältet nedan!

Läs mer:

Kognitiv beteendeterapi – så fungerar det

Bli av med din oro – 3 unika övningar!

Annons