Är din kollega psykopat? Här är 5 tydliga tecken

Miranda Priestly kan konsten att leverera kränklimanger

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

I motsats till vad filmer visar är inte alla mördare psykopater och alla psykopater är inte mördare. Tvärtom har de flesta psykopater vanliga jobb och lever vanliga liv, även om det finns en överrepresentation av psykopater i chefspositioner. 1 på 100 sägs vara psykopat så om du arbetar på en stor arbetsplats är chansen större att någon eller några faktiskt är psykopater.

Läs också: Är din partner en vardagspsykopat? Här är signalerna!

Att upptäcka om någon är psykopat är oftast mest synliga i tidig 20-års ålder enligt Kevin Bennet professor i psykologi på Penn State University men det finns fem tecken som avslöjar om kollegan på jobbet har psykopatiska tendenser:

 

1. Du övertalas in i riskfyllda situationer

Psykopater söker ofta kickar. Det i kombination med att de inte är särskilt brydda över sin egen säkerhet, eller andras, leder det ofta till farliga situationer. Till en början kan det vara roligt i vissa situationer som galna upptåg på After worken. Psykopaten är en spännande våghals. Men plötsligt har du blivit övertalad att göra något dödsföraktande eller varför inte olagligt och den kittlande känslan har övergått till något som bara är obehagligt.

2. Charmiga till en början

Psykopaten kan vara väldigt charmig och är ofta omtyckt – till en början. Snabba repliker och lustiga påpekanden. Men sedan tar det stopp. Efter ett tag inser du att charmen endast är en fasad och om psykopaten begår något fel kommer denne inte att dra sig för att skylla på dig, utan att känna skuld.

Läs också: Pia blev kär i en psykopat: ”Glad att jag överlevde”

3. Inget samvete

Du vet den där lilla rösten i huvudet som hindrar dig från att ta åt dig äran för andras jobb eller som lämnar in den borttappade mobilen till receptionen. Psykopater saknar den. I flera studier har man sett att psykopater helt saknar samvete och sympati. Därför finns det stor risk att psykopaten kommer att utnyttja dig om möjligheten finns.

4. Övertygad om sin egen förträfflighet

Psykopater har ofta en förvriden självbild och anser sig vara bäst och ha störst potential av alla. Därför är det självklart att även om de inte har gjort dina arbetsuppgifter tidigare så kommer de att vara mycket bättre på det. Det här leder också till att de ofta inte känner att regler och lagar bör tillämpas på dem och därför slår de sig hänsynslöst fram för att klättra på karriärsstegen.

Läs också: 7 psykologiska knep manipulativa personer använder 

5. Mästare på att manipulera

Att manipulera andra runt omkring sig är något psykopaten inte kan motstå. Det behöver inte ens finnas någon mening med själva manipuleringen mer än att psykopaten njuter av att kunna få dig dit den vill. Exempelvis kan psykopaten säga att din mamma ringde och sa att hon var på sjukhus. Du försöker nå henne och om du inte lyckas, åker du kanske för att hitta henne, bara för att upptäcka att inget har hänt. Ljög kollegan eller missuppfattade denne samtalet?

Vid konfrontation kommer säkerligen psykopaten spela oförstående och berömma dig för att du bryr dig så mycket om din mamma.

Det är omöjligt att bevisa att psykopaten ljög för dig, men var på din vakt om det blir ett mönster.

Läs också: 7 tecken som avslöjar en narcissist

Källor: Psychology today  Foto: IBL

Dela på:

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra: