Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Anna blev kroppsaktivist: "Min dotter bad mig sluta banta"

19 jul, 2018 
Anna och Matilda vill sprida budskapet att kroppar kan se olika ut men vara lika bra.
Anna och Matilda hade kämpat med vikten och självförtroendet hela sina liv. Idag kämpar de istället för att visa att alla kroppar duger – de blev kroppsaktivister.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är somrarnas sommar i år och det enda sköna stället att spendera tiden på (förutom vid frysdisken på ICA) är på stranden. Men för många, framför allt kvinnor, är stranden lika lockande som en bastu just nu. Att behöva visa sin kropp i baddräkt eller bikini är inte bara och bara, om din kropp inte ”passar in i normen” – även om det borde vara lika självklart för alla att slänga kläderna dagar som dessa.

I TV4 Nyhetsmorgon var Anna Perlestam och Matilda Sjöstrand gäster på torsdagsmorgonen, för att dela med sig av sina erfarenheter av att gå från att skämmas för sin kropp – till att acceptera den som den är och bli kroppsaktivister. Nu vill de sprida budskapet att alla kroppar duger, vilket de bland annat gör via sina Instagramkonton @notondietanymore och @gretanikolina.

Läs också: Anna, 55, är kroppsaktivist på Instagram

https://www.instagram.com/p/BlZ3XLgFTQC/?taken-by=gretanikolina

Annons

Anna Perlestam berättar hur livet var fram tills att hon bestämde sig för att älska sin kropp och bli kroppsaktivist:

– Jag växte upp i en tid när alla skulle banta, och hade nästan aldrig varit på en strand i Sverige över huvudtaget. Jag har aldrig känt mig bekväm, alltid något som känts fel.

Länge höll Anna på och bantade själv, i försök att passa in i normen. Tills en dag när hennes äldsta dotter visade sig vara klokare än hon själv:

– Hon tyckte jag skulle lägga av med det där, för att det påverkade mig så mycket – det tog upp hela min tid, berättar Anna Perlestam.

Tröttnade på ångesten

Matilda Sjöstrand berättar att för henne började det med att hon var trött på att aldrig känna sig nöjd med sig själv.

– Jag hittade massor av kroppskonton på Instagram, men inget som representerade min kroppsform, så då skapade jag mitt eget.

Hon kände att det hon såg i reklamer och på sociala medier inte representerade henne alls, hon kunde inte se hur kläderna på modellerna skulle kunna sitta på henne och tänkte ”Men, vad ska jag ha på mig då?”.

Läs också: Kvinnor som stått upp för kroppspositivism

– Då är det klart att man kanske inte visar sig så mycket utan hellre döljer sig, säger hon.

När tjejerna får frågan om de helt har släppt på kraven och inte längre berörs av normen svarar de att det händer att de faller tillbaka.

Annons

– Men nu har vi helt andra verktyg att jobba med, säger Anna.

– Till exempel kan man påminna sig om att kroppsnormen är något vi själva har skapat. Det enda vi kan göra är att se till att sprida budskapet att så måste det inte vara, och få andra att också känna sig mer bekväma med sina kroppar.

Hjälper att gå runt naken

Matilda berättar att bilderna på Instagramkontot har hjälpt henne acceptera sin kropp.

– Det hjäper också att gå runt naken eller i underkläder hemma, bara för att faktiskt se och lära känna sin egen kropp, när man går förbi en spegel till exempel.

Både Anna och Matilda får väldigt mycket positiv respons för bilderna de lägger upp, kvinnor som är tacksamma för att de visar upp en annan sida.

Läs också: 8 kroppspositiva tjejer visar att bikinikroppen redan är din

https://www.instagram.com/p/BlFVab-lb4Z/?taken-by=notondietanymore

– Många skriver till exempel ”Nu, äntligen, har jag gått i bikini på stranden – det är 20 år sedan jag var där sist”, berättar Anna.

– Man behöver inte bry sig så mycket – det är en kropp. Man kan göra mycket roligt med kroppen också!

Se hela klippet med Anna och Matilda i TV4 Nyhetsmorgon här:

Källa: TV4 Nyhetsmorgon  Foto: Instagram

Annons