Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Anders Hansen: Enkla testet som visar om du är introvert

20 feb, 2024 
I en värld där extroverta hyllas kan det vara kämpigt att inte riktigt passa in i mallen. Men att vara introvert betyder inte att man är asocial – bara att man social på ett annat sätt.
– Det finns en enkel metod om du vill ta reda på om du är introvert eller inte, säger Anders Hansen som är aktuell med den nya SVT-serien “Din personlighet” som har premiär idag.
Annons

I sin nya serie undersöker psykiatrikern Anders Hansen vår personlighet och vad som egentligen formar en människa. Ett av de personlighetsdrag han tittar närmare på är extroversion, det vill säga hur mycket energi en person får från sociala intryck. Idealet idag lutar helt klart åt det extroverta – och kanske har det gått för långt.

– Det extroverta idealet i dag är fruktansvärt extremt, vi förväntas framträda dygnets alla timmar. Hela vår liv ska vara som en tv-sändning. De allra flesta av oss är inte sådana. Det är värt att tänka på när man exponeras för det, framför allt om man är ung. Om man inte känner sig lika extrovert som influerarna är man inte trasig. Man fungerar precis som man ska, säger Hansen till MåBra.

Anders Hansen: Vanligaste missuppfattningen om introvertaBrand logo
Anders Hansen: Vanligaste missuppfattningen om introverta

Enkla testet som visar om du är introvert eller extrovert

Det finns flera fördomar och missuppfattningar om introverta – där den vanligaste sannolikt är att introverta inte är lika sociala som extroverta.

Annons

– Men det handlar inte om att vara mindre social, det handlar om att man är social på ett annat sätt. Som extrovert vill man umgås i stora grupper, med många människor runt om sig. Som introvert behöver man mer egen tid för att må bra, och man trivs oftast bättre i mindre sammanhang, med färre personer, förklarar Anders Hansen när MåBra träffar honom inför premiären av serien.

Vi är alla olika och vi ska vara olika. Människor kan inte kategoriseras enkelt in i fina boxar eller färger

Anders Hansen

Om man själv är osäker på om man är extrovert eller introvert finns det en enkel metod för att avgöra det.

– Tänk dig att du är på en fest med dina bästa kompisar och klockan är 23. Känner du då innerst inne att nu går vi ner på stan och fortsätter kvällen. Eller känner du att det här var toppen men nu önskar jag att jag kunde teleportera mig hem till soffan. Vill du gå ner på stan är du extrovert, vill du hem till soffan är du introvert. Ju tidigare du vill ta teleportören till soffan, desto mer introvert är du, tipsar Anders Hansen i “Din personlighet”.

Annons

"Människor kan inte delas in i färger"

Egentligen ligger det mer i vår natur att umgås i den lilla gruppen, förklarar Hansen. I tidernas begynnelse umgicks vi bara med en mindre grupp människor där vi kände alla. Snabbspolning till industrialiseringen – då skulle vi möta främlingar, kunna sälja oss själva, presentera oss själva, visa att vi kunde samarbeta med andra och överglänsa andra. Och ännu en snabbspolning till dagens sociala medier. För vissa är det ett drömläge, andra vill hålla en lägre profil. Det viktiga är att komma ihåg att inget är bättre än det andra, påminner Anders Hansen. För någon personlighet som är bättre än andra existerar inte.

– Vi är alla olika och vi ska vara olika. Människor kan inte kategoriseras enkelt in i fina boxar eller färger. Mänsklig natur är extremt komplex och med alla personlighetsdrag finns det en framsida och en baksida.

Det gäller även extroverta och introverta – och sällan är man antingen eller. De flesta befinner sig i mitten mellan de två extremerna och även en introvert person kan vara extrovert vid vissa tillfällen. Det som avgör om man är extrovert eller introvert är vad man oftast gör.

Foto: SVT, Shutterstock/TT

Annons