Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Allt du vill veta om MåBra:s psykolog Anna Bennich

23 jul, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Anna Bennich psykolog
MåBra:s psykolog Anna Bennich har tagit sig igenom både skilsmässa och ensamhetsfobi. Här får du lära känna henne lite bättre!
Annons

Anna Bennich, 47, är psykolog, psykoterapeut, föreläsare och författare. Anna är även MåBra-läsarnas egna psykolog! Hon svarar på frågor och guidar läsarna i varje nummer.

Många känner igen Anna från Tv4:s Nyhetsmorgon där hon ofta agerar expert i olika paneler. Anna är utbildad till psykolog och legitimerad psykoterapeut vid Stockholms universitet. Hon driver eget företag och arbetar bland annat med stress, sömn, ångest och depression, men också med relationer, parterapi, ledarskap och livsstilsfrågor.

Se ocksåAnna Bennich bästa tips för en familjesemester utan bråk.

Ensamhetsfobi

Under fyra år arbetade Anna även deltid som HR-chef på ett byggföretag i Stockholm, där hon byggde upp en HR-avdelning, jobbade med ledarskap och med medarbetarnas hälsa.

Anna är även författare. Hon har bland annat skrivit böckerna ”Sjukt Stressad – en handbok i att hantera vardagens stress” och ”Att vinna över ensamheten”. Den sista boken ligger henne nära, hon menar nämligen att hon tidigare haft så kallad ”ensamhetsfobi”.

Annons

— När jag var liten ville jag jämt leka med någon och aldrig vara ensam. Jag minns somrarna hemma på Champinjonstigen i Rönninge, söder om Stockholm, när inga kompisar var hemma och jag nästan fick panik av rastlöshet och tristess, och jag kommer också ihåg samma känsla i kroppen efter min skilsmässa, när jag var ute varje kväll och träffade vänner när jag inte hade barnen. Jag ville aldrig vara ensam, samtidigt som det var vad jag behövde, säger Anna i en intervju med tidningen Hälsa.

Stor familj

Anna hette förut Anna Bennich Karlstedt men skiljde sig och tog tillbaka sitt födelsenamn. 2018 gifte hon sig med entreprenören Andreas Bennich Dahlin som Anna idag delar efternamn med.

En bild från det vackra bröllopet som hölls i Marrakech!

Både Anna och Andreas har flera barn sedan tidigare förhållanden och har tillsammans bildat en stor härlig familj! På Instagram delar Anna en bild på familjen med titeln ”Mitt gäng” följt av hjärtan.

Annons

”Vår flock ” skriver Andreas i kommentarsfältet.

Skriver om skilsmässan

I boken ”Vägen ur skilsmässan” delar Anna både yrkesmässiga och privata erfarenheter av en separation. Hon funderade själv en del på just känslor av skam och misslyckande när hon skilde sig, skriver tidningen Kurera i en intervju med Anna.

– Det tar tid att förlika sig med den nya bilden av sig själv. Det är ett ganska stort glapp mellan att leva i kärnfamilj och att vara singel med barn bara varannan vecka, sade hon då till Kurera.

Anna Bennichs bok om att skilja sig:

Ny familjemedlem

För bara några veckor sedan bad Anna sina följare på sociala medier om råd. ”Vi ar en palsdjursallergisk familj, och katt har alltid varit uteslutet for mig (tyvarr). Men sa har min ena dotter snubblat over rasen spynxs som ju inte har pals, eller iaf valdigt lite. Kolla sa himla sot!!!” skriver Anna.

Och resultatet av frågeställningen ser ni nedan. Annas familj har numera sällskap av katten Rut!

Foto: TT Källa: BennichKarlstedt.se, Kurera, Tidningen hälsa

LÄS MER:

Jag vill inte skiljas – hur får jag honom att stanna? Psykologen svarar

MåBra-psykologen: Vi kommer alla att hamna i sorg och oro

Psykologen: Sakerna du inte ska hemlighålla för din partner

Annons