8 tips för att sluta skjuta upp allt till morgondagen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

”Nää, men jag gör det där i morgon. Jag orkar inte nu och dessutom måste jag nog titta lite på tv. Det är viktigt att ta det lugnt också.”

Känner du igen dig? Eller är du en av de där personerna som städar hela lägenheten för att skjuta upp ett enda lite jobbigt telefonsamtal på obestämd tid, eller för att slippa plugga? Och ser inte skrivbordet lite stökigt ut? Just nu när du har din jobbiga arbetsuppgift som du borde fixa, typiskt!

Om du känner igen det här beteendet är du långt ifrån ensam. Att skjuta upp saker, att prokrastinera, är väldigt vanligt. Men bara för att det är vanligt betyder inte det att det är bra. Att ständigt skjuta upp saker till senare eller till i morgon blir lätt en vana och kan göra att jobb, studier och livet i övrigt blir lidande.

Känns bra i stunden

Ofta inbillar man sig att det finns vinster med att skjuta upp det man borde göra, eller så försvarar man beteendet med att man ändå jobbar bäst under press. Sanningen är ju att du prioriterar det som känns bra i stunden framför det som är bra i det långa loppet. Men innerst inne vet du att det i längden är negativt.

Att prokrastinera är inte medfött, det är något vi lär oss, som en reaktion på negativa känslor som du förknippar med måsten. Det kan vara att du blir uttråkad, får ångest eller blir stressad. Och ju mer du skjuter upp, desto värre blir de här känslorna när du väl ska ta tag i uppgifter.

Men hur ska du göra för att kunna få bukt med det här problemet? Testa de är sju tipsen för att kunna sluta skjuta upp allt till morgondagen.

Lär känna dig själv

Lär dig att känna igen dina varningstecken och hur du tänker när du är på gång att skjuta upp något. Bli på din vakt när dina vanliga ursäkter poppar upp i huvudet. Bli medveten om ditt beteende, då är det lättare att göra något åt.

Sockra det jobbiga

Försök att minska risken att skjuta upp saker genom att göra det du måste göra roligare. Kanske kan du plugga tillsammans med en kompis eller sätta dig på ett kafé och göra din arbetsuppgift om du tycker att det är trevligt.

Skjut upp lite lagom

Om du drabbas av det klassiska städsuget när det ligger en uppgift och väntar, ställ en timer på 15 minuter och tillåt dig att hålla på den stunden. Ta det som syns mest från din arbetsplats så att du kan släppa tanken på dammet en stund.

Ta lite i taget

Dela upp uppgiften i hanterbara bitar. Jobba till exempel i 20 minuter, ta 5 minuters paus och sätt sedan igång igen med en 20-minutersdel. Det gör att du kan gå och vattna blommorna i dina pauser och du får ett avbrott när tankarna börjar driva iväg.

Rensa bort störningsmoment

Lägg bort telefonen, stäng ner mejlen, stäng av alla sociala medier och sätt lås på Aftonbladet.se. Du ska sortera bort så många störningsmoment som möjligt för att undvika att du ”bara ska kolla Insta” eller ”bara scrolla nyhetsflödet” istället för att göra det du faktiskt ska göra.

Gör en planering

Se till att planera in både jobb och vila. Om du har planerat in vila och återhämtning kommer du inte att behöva skjuta upp saker för att ta tid till det. Planeringen kan behöva bli väldigt noggrann, åtminstone till en början, där du planerar in precis allt du ska göra och vilka tider. När du börjar komma ur problemet kan du lätta lite på planeringen. Då kommer alla måsten att bli gjorda ändå.

Belöna dig själv

Anpassa också belöningen till vad du faktiskt har åstadkommit. Du kanske inte kan belöna dig själv med en utemiddag så fort du har jobbat lite. Spara de stora belöningarna till de riktigt jobbiga grejerna, som jobbiga telefonsamtal eller stora deadlines. Små belöningar ska du däremot strössla med. Ett avsnitt av din favoritserie efter ett väl utfört arbete eller en god kopp kaffe med en kompis när du har jobbar klart. Och serien blir bättre och kaffet godare när inte ett dåligt samvete gnager i dig. Det gör också att du förknippar jobbet med något positivt som kommer efteråt.

Bit ihop

Det låter kanske hårt, men om du hela tiden undviker uppgifter och skjuter upp saker kommer obehaget bara att bli större och större. Om du istället vänjer dig vid obehaget, om så i små doser, så kommer det gradvis att kännas bättre.

Foto: TT

Källa: Lunds universitet, Forskning och framsteg

 

Läs mer:

Stresscoachen: Låt anställda jobba hemifrån ibland

Mammor som jobbar är nästan dubbelt så stressade

Stress på jobbet gör att kvinnor går upp i vikt

 

Redaktionens tips
Dela på: