Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

8 saker du kan göra idag – för att trivas bättre i din kropp

28 maj, 2020 
trivas bättre i sin kropp
Det är inte alltid lätt att älska sin kropp precis som den är. Men det går faktiskt att göra saker för att känna sig mer nöjd i den, med lite träning och mycket kärlek kan vi jobba mot att nå dit!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Går det att älska sin kropp villkorslöst? Ja, det går – men det kan ta lite tid att komma dit. Som med allt annat vi gör så behöver vi träna på det för att bli bra på det. Så om man nu går och känner att man inte riktig är kompis med sin kropp så finns det saker man kan börja med i dag – för att ta steg i rätt riktning.

Till att börja med så behöver man kanske se över vad det är man har för förväntningar på sin kropp, om de verkligen är rimliga och var de idéerna om hur vi ska se ut kommer ifrån. Är det tankar som vi verkligen vill ha? Som lyfter oss? Eller kan vi försöka släppa dem och fokusera på allt som är bra med våra kroppar? Alla kroppar är ju egentligen helt fantastiska – tänk bara på allt de klarar av varje dag!

8 saker du kan göra för att trivas bättre i din kropp

Här är åtta saker som du kan göra varje dag för att trivas lite bättre i din kropp. Tänk på det som träning, var snäll mot dig själv och ta ett steg i taget.

Annons

1 Fokusera på allt bra med din kropp

Varje dag hjälper din kropp dig ur sängen, den ser till att du får njuta av en god frukost som du kan känna alla smaker av, den gör att du får känna den härliga känslan av när någon kramar dig, värmen av sol som lyser på dig. Den hjälper dig att nå dit du vill, att alltid komma framåt, att bära, lyfta, hoppa, springa …

Det finns miljoner saker som din kropp kan göra. Och är det inte häftigt att allt det där bara fungerar? Ta lite tid till att faktiskt tänka igenom allt som din kropp klarar av, som du är tacksam över. Försök sedan alltid att lägga fokus på allt som din kropp kan när du tänker på den.

2 Prata snällt med din kropp

Du kanske har hört att du ska prata med dig själv som att du pratade med din bästa vän – det vill säga vara lika snäll mot dig själv som du skulle vara mot någon du tycker väldigt mycket om. Det här gäller förstås även om du pratar med din kropp. Var lika snäll mot dig själv, när det gäller att prata om din kropp, som du skulle vara om det var din bästa väns kropp du pratade om.

Annons

Din inre dialog skapar dina tankar. Dina tankar kan skapa känslor. Dina tankar och känslor kan leda till att du beter dig på ett visst sätt. Så vad du väljer att göra kan alltså bero helt och hållet på vad du säger till dig själv.

Att ha ett mantra att ta till när negativa tankar kommer kan hjälpa till att få tankarna på rätt spår igen. Välj i så fall något som funkar för just dig, något som du verkligen tror på och som känns säkra för dig. Ett par exempel är: Jag är bra precis som jag är. Jag är stark, och jag blir starkare för varje dag.

3 Tacka din kropp för det du gillar med den

Sätt dig eller lägg dig ner och slut ögonen en stund. Tänk på de delar av din kropp som du älskar, och tacka dem. Gå sedan över till delar av din kropp som du kanske behöver träna lite mer på att älska – och tacka dem för något de gör för dig, något de får dig att känna eller något du gillar med dem.

Välj minst tre delar som du har svårare för att tacka just nu och kom på något bra med dem. Målet är att du till slut ska kunna säga tack till alla dina kroppsdelar för någonting du uppskattar med dem.

Annons

4 Se över vad du ser på i sociala medier

Gå igenom dina sociala medier och se vilka konton som får dig att känna dig bra i dig själv och vilka som kanske triggar känslor som inte hjälper dig att känna dig nöjd med dig själv precis som du är. Följ bara dem som inspirerar dig i rätt riktning. Du väljer själv vad du ser på – så välj det som gör dig gott.

Kanske finns det också konton som du inte följer idag som kan hjälpa dig framåt? Se över och välj det du gillar och som får dig att känna dig bra med dig själv.

5 Se över ditt sociala umgänge

Har du folk omkring dig som inte knuffar dig i rätt riktning när det gäller att trivas med dig själv? Då kan det vara värt att prata med dem om gränser. Försök förklara vad som händer i dig när någon säger något som sårar dig. Ingen har till exempel rätt att kommentera din kropp utan att du ber om det. Och det kan du tydliggöra för dem. Du är värd att bara ha människor som lyfter dig och älskar dig precis som du är i din närhet. Omge dig med sådana personer så mycket du bara kan.

Annons

6 Rör dig på sätt som får dig att trivas

Träna eller motionera på sätt som får dig att känna dig bra. Det kan till exempel handla om att pusha dig själv lagom hårt, att lyssna på din kropp vad den behöver för rörelse just nu och att känna glädje över att ta hand om sin kropp. Vi är gjorda för rörelse, och vi mår så mycket bättre på så många sätt när vi faktiskt gör det – inte minst höjer ett träningspass humöret.

Men att till exempel gå ut för hårt när man börjar träna kan ge motsatt effekt. Gör något lagom, ta en promenad, jogga en kort stund, eller gör något som ger dig en skön känsla efteråt – där du känner dig stark och bra och vill göra om det igen. Att träna kan också hjälpa oss med vår kroppsuppfattning, och att lyssna in kroppen bättre.

Välj något du gillar att göra yoga, simma, styrketräna, dansa … Det kan också vara stärkande att lära sig något helt nytt, att känna att man jobbar för någonting, och klara av det, är en riktigt skön känsla.

Annons

7 Ta hjälp av dem i din absoluta närhet

Om du behöver hjälp att trivas bättre i din kropp just nu så be om det från dem som står dig närmast. Förklara hur du känner och var tydlig med hur de kan hjälpa dig vidare. Kanske har du en partner som kan hjälpa dig känna mer bekväm i dig själv, kanske finns det något hen gör som du uppskattar, eller inte uppskattar just nu utan som bara känns obekvämt. Kommunicera dina känslor så hen kan ge dig det stöd du behöver.

8 Hitta vad som får dig att känna dig fin

Har du kläder som du känner dig fin i, finns det dofter som du känner att du mår bra av att använda, finns det saker du kan göra för att må bättre i dig själv? Använd allt som du känner kan lyfta dig just nu. Du kanske behöver ha några lugna stunder för dig själv för att må bättre? Fundera över vad just du mår bra av just nu och använd dig av det –varje dag.

Foto: TT

LÄS MER:

50 lyckokänslor du kan njuta av – varje dag!

12 kroppspositiva budord alla borde följa

J-Lo:s bild har fått mammor världen över att hylla sina kroppar

Annons