Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

8 saker du aldrig ska säga till någon som är introvert

28 jun, 2017 
AvNanna von Knorring
Det kan vara svårt att förstå hur en introvert person är om man själv är extrovert. Men tanklösa kommentarer sårar, så det gäller att tänka efter. Här är 8 saker du ska avstå från att säga till din introverta kompis.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många tror att introverta är blyga, tråkiga och asociala – men så är sällan fallet.Och en introvert person kan ta illa upp, och bli trött på att få slentrianmässiga frågor som inte alls stämmer.

Här följer 8 påståenden och frågor du ska undvika att ställa till din introverta vän.

Läs också: 11 tecken på att du kan vara introvert

 

1. ”Du är så tyst”

En mening som inte kommer att göra en introvert person mer pratsam. Tvärtom, kommer din vän troligtvis bli obekväm i situationen. Introverta personer är goda lyssnare och trivs ofta med att lyssna och observera innan de själva uttrycker sig.

2. ”Är du alltid så här blyg?”

Introverta personer är inte alltid blyga och kan vara de mest pratsamma och sociala när de är tillsammans med personer de är bekväma med. Förväxla inte blyghet med att vara introvert eftersom att det rör sig om två helt olika saker.

3. ”Du skulle kunna lära dig lite av (namn på valfri extrovert kompis)”

Annons

Alla är olika och det är inget fel på en person som är introvert, hen har bara andra fördelar och utmaningar. Låt dina vänner vara sig själva, livet blir roligare och rikare för alla då.

4. ”Du borde le mer”

Går du själv runt med ett leende på läpparna dygnet runt? Knappast. Låt din kompis ansikte vara i fred trots att hen har ett ”resting bitch face”.

5. ”Jag gillade dig inte när vi träffades första gången, men du är ju hur härlig som helst”

Introverta personer kan ha svårt för att göra ett bra första intryck, eftersom det kan ta tid för dem att bli bekväma med nya personer. Som introvert är det inte särskilt trevligt att bli påmind om att man inte är lika bra på vissa saker, trots att man har andra fördelar i livet. Skippa den välmenande komplimangen som bara blir en förolämpning för din nyfunna vän.

6. ”Var inte så allvarlig hela tiden. Lev lite!”

En introvert tar in det som händer innan hen reagerar på det, vilket inte betyder att hen är allvarlig eller känslokall, utan bara behöver lite mer tid än en extrovert. Dessutom har introverta precis lika spännande och roliga liv som extroverta, men de kanske inte berättar om det för allt och alla.

Annons

7. ”Är du sur? Är det något som är på tok? Men är du säker på att du inte är sur?”

”Nej, nej, men ja, nu är jag sur eftersom du frågar så många gånger.” Om en person inte ler och är pratsam hela tiden betyder det inte att hen är sur, speciellt inte om personen har en introvert personlighet. Introverta är goda lyssnare, men håller ofta sina tankar för sig själv om de inte känner alla i sällskapet.

8. ”Varför gillar du inte andra människor?”

Introverta personer är inte asociala, men njuter ofta av att spendera tid för sig själv. Dessutom föredrar introverta att lära känna en person ordentligt innan de kan slappna av. Låt det ta lite tid, introverta är underbara och lojala vänner när man väl kommer dem nära.

Foto: Shutterstock

Inspiration: Elite Daily, Cosmopolitan, Gurl

7 tecken på att du är BÅDE introvert och extrovert

Läs också: 7 tecken på att du är BÅDE introvert och extrovert

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons