Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

7 enkla föräldratips som ökar ditt barns självkänsla

09 maj, 2016 
AvMikaela Råberg
7 enkla föräldratips som ökar ditt barns självkänsla.
Med ett bra självförtroende kommer man långt och som förälder är det din uppgift att uppfostra ett barn som vågar ta för sig av livet. Här är psykologens bästa tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Barn med låg självkänsla har inte sällan svårt för att testa nya saker och utmana sig själva, med rädsla för att misslyckas och göra sin omgivning besviken. I det långa loppet kan det här påverka dem även i vuxenlivet när det kommer till kärlek, karriär och livsval.

– Brist på uppmuntran är självförtroendets värsta fiende och det är ditt jobb som förälder att stötta ditt barn när de stöter på svårigheter, säger psykologen Carl Pickhardt, som även har skrivit flera föräldraböcker.

Här är hans bästa tips för att uppfostra ett självsäkert barn.

1. Uppskatta all form av ansträngning

Det spelar inte roll om ditt barn gör mål i knattelagets bortamatch eller råkar sparka självmål. Ditt barn ska aldrig ska behöva känna sig generad eller misslyckad för att ha gjort sitt bästa.

– Att försöka och ibland misslyckas kommer att bygga ett starkare självförtroende, säger Carl.

2. Stötta ditt barns intressen

Oavsett om ditt barn vill dansa balett, lära sig spela piano, bli bra i hockey eller något helt annat ska du som förälder alltid agera uppmuntrande – men utan att sätta för mycket press.

Annons

3. Få ditt barn att lösa problem

Om du gör allt arbete kommer ditt barn aldrig utveckla en egen förmåga – eller självförtroendet – för att lösa problem på egen hand.

Carl menar att det är bättre att få några B och C i betyg än enbart A, så länge ditt barn lär sig något och verkligen anstränger sig.

4. Uppmuntra nyfikenhet

Ibland kan barns ständiga ifrågasättande bli tröttsamt, men det här beteendet är faktiskt något som bör uppmuntras. Att ställa frågor är nämligen bra för utvecklingen.

Studier visar att barn vars nyfikenhet uppmuntrats redan från tidig ålder hemifrån lär sig bättre och snabbare än andra när de börjar skolan.

5. Låt ditt barn lära av sina misstag

Att lära av sina misstag bygger självförtroende – men endast om du som förälder ser misstagen som ett sätt för ditt barn att lära sig något.Visa att det inte är farligt att göra fel ibland.

6. Öppna dörren för nya erfarenheter

Som förälder har du ett ansvar att utsätta ditt barn för nya och obekanta erfarenheter, för att utveckla självförtroendet att hantera omvärlden.

Genom att beträda okänd mark – oavsett om det är skidåkning för första gången eller smaken av broccoli – lär du ditt barn hur man överkommer rädslan för att testa nya saker.

7. Visa att det är spännande att lära sig

Barn noterar hur föräldrarna reagerar på saker och ting och om du blir exalterad när ditt barn bemästrar något nytt kommer ditt barn troligtvis också tycka det är roligt att lära sig nya saker.

Källa: Business Insider

Annons