Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

6 sätt kroppen kan reagera om du har ångest

20 okt, 2020 
När du går runt med ångest är det inte bara dina tankar som mår dåligt – till slut gör kroppen det också. Här är 6 exempel.
Annons

Dämpa din oro och ångest - 3 stegBrand logo
Dämpa din oro och ångest - 3 steg

När du drabbas av ångest är det inte alls säkert att du förstår det direkt. Du kan uppleva trötthet, irritation, rastlöshet – eller bara känna att allt inte är som det ska. Och som grädde på moset kan kroppen visa tecken som du inte alls skulle koppla till ångest.

Du kan känna dig förkyld eller till och med bakfull – och uppleva symtom som får dig att tro att ditt mående egentligen handlar om någon typ av infektion eller allergi, fast så inte alls är fallet.

Det här beror på att kopplingen mellan hjärnan och kroppen är starkare än många tror, och många gånger bildas en ond spiral där ångest leder till kroppsbesvär som leder till mer ångest, och så fortsätter det.

Här är några exempel på saker som kan hända i kroppen när du går runt med ångest.

1. Hjärtat slår fortare

Ångest är något helt naturligt, och är en av våra överlevnadsmekanismer. När hjärnan utsätts för den här typen av ångesttankar och stress ökar produktionen av hormonerna kortisol och adrenalin som ska hjälpa oss om vi blir tvungna att fly eller slåss. Det kan medföra att hjärtat börjar slå snabbare och även att blodtrycket går upp.

Annons

I värsta fall kan det till och med orsaka hjärtklappning om ångesten och därmed hormonutsöndringarna blir långvariga.

2. Fryser eller svettas

En del av hjärnan som aktiveras av oro och ångest är hypotalamus, som bland annat styr kroppens temperatur.

Detta leder till att du kan uppleva att du blir väldigt varm, eller väldigt kall – eller båda två samtidigt. Ångestreaktionen kan också få musklerna att aktiveras på ett sätt som avsöndrar värme, vilket också kan orsaka muskelvärk i samband med temperaturskiftningarna.

3. Andfåddhet

När hjärtat reagerar på ångesten och börjar slå snabbare kan lungorna tolka det som ett tecken på syrebrist. Och hur löser de det? Jo, de börjar jobba hårdare och snabbare. Det är därför många börjar hyperventilera när de har en ångestattack – och får råder att ta djupa andetag för att komma till rätta med problemet.

4. Illamående och magproblem

Det centrala nervsystemet har också en viktig roll att spela när det kommer till stressreaktioner. Det är i magen och tarmarna vi har allra fler nervändar, och för att skicka signaler mellan nervcellerna behövs serotonin, också känt som ”lyckohormonet”.

Annons

När kroppen utsätts för stress kan nervsignalerna och serotoninet störas ut, och en av de vanligaste fysiska symtomen på ångest är därför problem med magen, som illamående, svullen mage och magont.

5. Förstoppning och diarré

På samma tema är en kroppslig reaktion på ångest och stress att kroppen gör sig redo för att fly eller fajtas, och därmed tillfälligt ”stänger av” vissa funktioner som inte är nödvändiga för att överleva en sådan situation. En sådan funktion är matsmältningen.

Blodet som vanligtvis befunnit sig i magtrakten leds om till muskler, syn och hörsel – delar som kan behövas om du flyr från en fiende. Detta kan leda till problem som att du blir förstoppad eller får diarré – och inte ovanligt är att man växlar mellan de bägge.

6. Pirr, huggande smärta och stelhet

Precis som hjärnan ser till att dina muskler är på helspänn så blir hela ditt nervsystem på helspänn för att snabbt kunna sätta in resurser där de behövs.

Ett nervsystem på helspänn kan bland annat leda till att du upplever pirr i fingrar eller tår. Om en nerv ”hugger till” kan du uppleva en huggande smärta just där, eller att du blir stel på ställen där många nervändar möts, som ryggslut, nacke eller käkarna.

Källa: Prevention Foto: TT

Läs mer:

Överläkaren Anders Hansen: Därför borde ALLA ha ångest

8 effektiva tips på vad du kan göra om du vaknar med ångest

Allt du behöver veta om ångest – och hur du hanterar den

Annons