Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

6 sätt att öva upp din självmedkänsla!

28 apr, 2016 
Anna Carsall
Lär dig att ta hand om dig själv – och bli bättre på att ta hand om andra. Genom de här enkla övningarna kan du bli ett bättre stöd både för dig själv och för dem som står dig nära.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är vi inte i kontakt med vår egen sårbarhet får vi svårt att känna empati, och reagerar med förakt när andra har det jobbigt och behöver stöd. Det beror på att vi blir påminda om vår egen rädsla för våra egna ”svagheter”. Och det vill vi skydda oss ifrån. Är vi dömande gentemot oss själva behandlar vi alltså andra likadant. På köpet hindrar vi oss själva från att ha kärleksfulla, varma relationer.

Christina Andersson är legitimerad psykolog och forskare på Karolinska institutet. Hon tycker att det är viktigt att man arbetar med sin självmedkänsla och har utarbetat ett antal effektiva övningar för dem som behöver ta bättre hand om sig själva – när de behöver det som mest.

6 sätt att öva upp din självmedkänsla

1. Gör avslappningsövningar.

Slappna av i kroppsdel efter kroppsdel. Lägg handflatorna mot magen eller låren, och föreställ dig hur värmen sänder lugn och ro till hjärnan. Visualisera hur du stryker med handen över pannan och håret. Känn värmen du ger dig själv.

Annons

2. Fokusera på dina andetag.

Känn hur andningen möter kroppen. Föreställ dig att du andas in värme och omtanke. När du andas ut låter du kroppen slappna av.

3. Fråga dig själv: Vad vill jag?

Många av oss är ovana att fokusera på vad vi vill och behöver. Börja med små situationer i vardagen: Vill du dricka en kopp kaffe, som du brukar, eller kanske hellre ta en kopp varm choklad just i dag? Genom att ta kontakt med dina behov visar du dig själv att du tycker om dig själv.

4. Tillåt dina tankar och känslor.

Ofta försöker vi komma undan jobbiga känslor genom att ha fullt upp, träna extremt mycket, äta godis eller fokusera på yttre mål. Använd avslappningen och andningen för att skicka värme och omtanke så att du orkar stanna kvar i, och acceptera, det som är. Och vara mer förlåtande gentemot dig själv.

5. Var med omtänksamma människor.

I mångt och mycket skapar vi vår självbild i samvaron med andra. Prioritera att träffa människor som uppskattar dig och ger dig energi. Fokusera på mötet, vad ni pratar om, vad ni gör. Försök ta emot andras vänlighet och omtanke. Ha tillit till att de vill dig väl. Har du ingen i din närhet som kan ge dig det här, så jobba mer med övningen där du ger dig själv värme. Och försök hitta nya varma och vänliga bekantskaper.

Annons

6. Självomhändertagande ger energi.

Vad är självomhändertagande för dig? Att vara med andra, att vara ensam, låta tankarna komma och gå, jobba i trädgården, se en film? Att ge sig själv återhämtning – det vill säga aktiv vila av olika slag som ger oss energi, är oerhört viktigt för hur vi mår.

Vill du göra övningarna mer ingående? Ladda ner Christina Anderssons gratis-app Compassion Lifestyle – på App Store.

Läs mer:

Psykologen: 3 tecken på dålig självkänsla

Testa din självkänsla

Test: Hitta dina styrkor – och stärk självkänslan

 

Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!

kurs-sjalvkansla

Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.

MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor – läs mer och börja direkt här!

Du får:

  • Tillgång till programmet under 12 veckor.
  • Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
  • En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
  • Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)
Annons