Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

5 saker som gör dig glad på 30 sekunder

05 apr, 2016 
Lycka
Ur gängorna? Här är 5 saker du kan göra i dag som höjer humöret DIREKT.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sträck på dig

Hur vi går påverkar vårt humör, visar en studie publicerad i Journal of Behaviour Therapy and Experimental Psychiatry. Om du går på ett nedstämt vis med hängande huvud får du också nedstämda känslor. Som tur är gäller också det motsatta, så sträck på dig och bli på bättre humör!

Le – och världen ler mot dig

Forskning från University of California, USA, visar att ett leende, också från en främlig, muntrar upp. Anledningen sägs vara att nervsystemet påverkas av uråldriga funktioner som gör att vi känner samhörighet, vilket gör oss gladare.

Köp en spännande upplevelse

Går du och drömmer om en weekendresa till Paris eller att se din favoritartist uppträda? Fram med betalkortet och biljetterna direkt – att skapa förväntningar och positiva minnen inför en upplevelse ger starka positiva känslor och en upplevelse av samhörighet. Obs! Att köpa prylar har inte alls samma effekt!

Annons

Krama någon

Beröring frigör lyckohormonet oxytocin och är alltså ett av de snabbaste sätten att bli på bättre humör. Om du inte känner dig bekväm med att krama, kan det räcka med att klappa någon på kinden eller hålla någon i handen – all positiv beröring räknas!

Gör någon glad

Ge någon en komplimang, köp en bukett tulpaner till din kompis eller håll upp dörren för en kollega – när du gör något fint för någon annan mår du bättre själv. Delad glädje är dubbel glädje, helt enkelt!

Text: Malin Perlheden
Källa: Vardagspuls och Womens health magazine
Bilder: Shutterstock/Thinkstock

Annons