5 saker att tänka på om du har en högkänslig vän, kollega eller partner

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Känslor nära ytan, kreativitet och ett behov att ladda batterierna lite extra. Det finns många högkänsliga personlighetsdrag, men vissa är gemensamma för flera. Att vara en högkänslig person kan vara en fördel på många sätt, men ibland kan vissa drag tolkas felaktigt av omgivningen som inte uppfattar saker på samma sätt.

Författarna Maggan Höglund och Doris Dahlin är själva högkänsliga och har skrivit böckerna ”Hitta din känslostyrka” och ”Drunkna inte i dina känslor” som riktar sig till alla som är högkänsliga personer, även förkortat HSP.

Läs också: 7 saker en högkänslig person behöver för att må bra

Eftersom hela 20 procent av befolkningen beräknas vara högkänsliga är chansen att du känner någon som är högkänslig stor.  Och även om högkänsliga är precis som alla andra på flera plan i livet kan det för båda parters del vara skönt att veta vad man ska tänka på när det kommer till de delar där man går isär.

Här följer fyra saker att tänka på om din vän, kollega eller partner är högkänslig:

1. Acceptera att alla är olika

En väldigt grundläggande tumregel som är användbar på flera plan i livet. En högkänslig kan vara väldigt glad ena stunden för att nästa stund vara förtvivlad, förklarar Doris Dahlin. För den högkänsliga är det inget konstigt, men för en som inte är högkänslig kan de snabba förändringarna te sig märkliga.

– Det viktigaste är att acceptera att vi är olika, både den som är högkänslig och den som inte är det. Båda två är lika rätt och vi kompletterar varandra och behövs båda två, säger Maggan Hägglund.

2. Säg inte ”du är överkänslig”

Högkänsliga har lätt för att känna av sinnesstämningar och förändringar i den, vilket personer som inte är HSP kanske inte märker av på samma sätt.

– Det finns många högkänsliga som tar in mer intryck och då ska man inte säga ”du inbillar dig, du är överkänslig” eftersom den personen uppfattar det så, säger Maggan Hägglund.

Läs också: 8 vanor högkänsliga personer ofta har 

3. Fråga vad du kan göra

Om din partner eller vän är högkänslig och du inte vet hur du ska bete dig i vissa situationer är det bästa att helt enkelt fråga din högkänsliga vän hur du ska agera för att hjälpa och stötta.

– Om den högkänsliga får ett känsloutbrott, fråga vad du kan göra när det blir så starkt. Försök inte gå in med logik och resonera för det hjälper inte. Håll om din partner, distrahera och prata om något annat, råder Maggan Hägglund.

4. Stötta på rätt sätt

Men du behöver inte alltid hålla om och stötta. Högkänsliga tål även mothugg när det är berättigat.

– Om den högkänsliga inte kan hantera det själv och blir dramaqueen eller -king så innebär det inte att du behöver gå med på det den högkänsliga säger. Som vän behöver man inte gå in i allt den högkänsliga gör och säger, säger Doris Dahlin.

Läs också: Högkänslig? Så lär du dig sätta gränser – och må bra!

5. Ta det inte personligt

Om du förstår vad en högkänslig behöver och känner blir det lättare för dig att förstå varför din vän gör på ett visst sätt.

– En högkänslig kanske går hem efter ett par timmar på fest, men det betyder inte att du eller festen var tråkig, utan att det blev för mycket intryck. Du behöver inte bli sur och ta det som en personlig förolämpning, säger Maggan Hägglund.

Läs också: 4 fördelar med att vara en högkänslig person i arbetslivet

Foto: Shutterstock

Mer innehåll från MåBra
Dela på: