Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

5 vanor som kanske egentligen beror på adhd

28 mar, 2023 
Splitbild: En kvinna tittar i telefonen, en annan kvinna har tömt sin väska
Du rafsar ofta runt i väskan efter nycklarna, matlådan till jobbet blir alltid kvar i kylen – och ibland har du svårt att ta kritik. Sajten Huffpost.com har listat personlighetsdrag som skulle kunna peka på adhd.
Annons

Vid adhd (attention deficit hyperactivity disorder) kan man ha svårt med saker i det dagliga livet som uppmärksamhet, impulskontroll eller att hitta balans i aktivitetsnivån.

Så hanterar du ADHD på jobbet – tre saker att tänka påBrand logo
Så hanterar du ADHD på jobbet – tre saker att tänka på

Allt fler får diagnosen adhd idag, och man har sett en kraftig ökning under de senaste åren, enligt bland andra Karolinska institutet. Idag har ungefär tre procent vuxna adhd i Sverige, baserat på Socialstyrelsens siffror från fjolåret.

Men likaså finns det personer som har odiagnostiserad adhd, och för vissa kan det innebära en stor påfrestning för välmåendet och den mentala hälsan. Sajten Huffpost.com har listat personlighetsdrag som egentligen skulle kunna vara tecken på adhd.

5 personlighetsdrag som kan vara adhd

1. Du tappar bort saker

Du tappar bort och letar ofta efter saker som nycklar, telefon och plånbok som alltid tycks vara på vift. Inte alltför sällan händer det också att du har glömt bort det där mötet du skulle haft på andra sidan stan... för fem minuter sedan.

Annons

2. Du glömmer bort behov som att äta

När du har fullt fokus på en uppgift kan du vara så uppslukad och koncentrerad att timmarna flyger iväg. Plötsligt har du glömt bort basala saker som att äta eller att gå och lägga dig, till exempel.

3. Du har svårt att slutföra projekt

Oavsett om det handlar om att diska eller deklarera kan det vara svårt att fullfölja uppgiften utan att bli distraherad. Om du diskar kanske du spiller på golvet, och när du torkar golvet ser du att glaset på ugnsluckan är kladdigt och vips är du i full gång med att skrubba i stället för att fortsätta med disken.

4. Du blir lätt rastlös

Tecken på adhd kan vara känslan av att vara antingen överstimulerad – eller understimulerad och rastlös. Att gå till mataffären kan exempelvis kännas helt okej på en dag du är understimulerad, medan det kan kännas intensivt och jobbigt en annan dag när hjärnan redan är fullmatad av intryck.

5. Du har svårt att vara närvarande i ett förhållande

För personer med adhd kan det vara svårt med uppmärksamheten i ett förhållande; både när det kommer till att läsa av och känna in sin partner, men också när det kommer till att hjälpa till med hushållssysslor. I långa ledet kan det bidra till tjafs när kommunikationen inte fungerar. Enligt Huffpost kan personer med adhd också ha svårt att ta kritik, vilket också kan bli ett bekymmer i en relation.

Personlighetsdragen behöver inte vara adhd

Men bara för att man är glömsk eller blir lätt distraherad behöver det så klart inte betyda att man har adhd. Om man däremot känner igen sig i flera av punkterna ovan, och tycker att det är ett bekymmer i vardagen, är det god idé att söka hjälp. En bra början är att vända sig till sin vårdcentral, till exempel, eller till 1177.se.

Annons