Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

5 livsråd ur succékursen "The science of well-being"

17 aug, 2022 
kvinna håller en gammal kvinnas hand, kvinna mediterar

Yale-kursen The science of well-being har blivit Yales mest populära någonsin. Det hela började med psykologiprofessorn som ville hjälpa sina studenter att hantera sin pressade vardag bättre. Hennes råd för välmående kom att anammas av en hel värld.

Annons
Här är 5 yrken för dig som vill jobba med att hjälpa andraBrand logo
Här är 5 yrken för dig som vill jobba med att hjälpa andra

Det var när Yaleprofessorn Laurie Santos började reflektera över hur hennes studenter egentligen mådde som idén till kursen The science of well-being (Vetenskapen bakom ditt välmående) dök upp. Studenterna verkade pressade och hade svårt att vara i nuet. Kursen kom att bli den mest populära på Yale någonsin, blev digitaliserad och sprids nu över hela världen.

Så här sammanfattar SvD kursens 5 viktigaste punkter, som alla har stöd i vetenskapliga studier.

1. Var närvarande

Att utföra en uppgift med full närvaro är lättare sagt än gjort. Oftast vandrar tankarna iväg och vi låter oss distraheras av till exempel mobiltelefonen. En studie visar att över hälften av tiden vi sitter med en uppgift tänker vi på andra saker än själva uppgiften. Men närvaro går att träna upp. Det bästa sättet är daglig meditation. Att lägga tio minuter om dagen på en enkel andningsövning kommer ge avkastning.

Psykologiprofessorn Laurie Santos i samtal med sina studenter.

2. Känn tacksamhet

Att uttrycka och känna tacksamhet i vardagen är ett välkänt sätt att öka vårt välmående. Hjärnan tenderar att fokusera på de negativa upplevelserna. Ta en stund på kvällen och summera det du känner tacksamhet över. Det behöver inte vara storslagna upplevelser utan snarare de små enkla tingen i vardagen som en skön dusch, en kram från någon som betyder mycket för dig eller bara att vakna utsövd.

Annons

3. Njut

Fånga upp stunder av njutning under dagen och "njut medvetet". Professor Santos beskriver detta som att under tiden man har upplever något, ska man försöka ställa sig vid sidan av, ”titta” på upplevelsen utifrån och se till att uppskatta den.

4. Gör något för någon annan

Flera vetenskapliga studier har bevisat att vi mår gott av att göra gott. Att frångå sig själv och sina behov för en stund och göra något för en medmänniska får dessutom ringar på vattnet. Bara att tänka på snälla saker som man gjort för någon annan har effekt på oss. Personer som gör det gjorde även fler vänliga handlingar och kände själva mer tacksamhet, visar en studie.

5. Interagera med din omvärld

Både ytliga och djupa kontakter är nödvändiga för vårt välmående. En del menar säkert att de trivs bästa ensamma men forskningen säger något annat. Både ytliga och djupa relationer är viktiga för oss. Att småprata med någon på tunnelbanan har effekt men underhåll även dina nära relationer med meningsfulla samtal och möten.

Källa: SvD

Foto: TT

Annons