Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

5 fototips – så väljer du rätt profilbild att ha på nätet

11 apr, 2017 
Tänk noga över ditt bildval på nätet.
Med fem enkla fotoknep kan du göra det lättare att få kontakt med rätt personer på nätet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är viktigt att göra ett gott första intryck – åtminstone om du är på jakt efter kärleken eller ett nytt jobb. I dag tar man ofta första kontakten på nätet och då blir bilden du förmedlar där viktigast.

Så tar du kontroll över hur du uppfattas — på LinkedIn, företagshemsidan, dejtingsajter och övriga sociala medier – genom att tänka på det här när du väljer de foton du presenteras med:

Vilken bild vill du förmedla av dig själv? Att du är en kul typ? Att du är en kompetent yrkesperson? Allt visas inte nödvändigtvis med en och samma bild. Så en professionell studiobild passar förmodligen bättre i jobbsammanhang än ett avslappnat semesterfoto.

Vad ger bilden för associationer? Sammanhanget där vi fotograferas bidrar också till intrycket – det kallas halo-effekten. Den som lägger upp en selfie tagen på en bergstopp ger ett annat intryck än en som postar en bild från ett öltält. Någonting så harmlöst som ett glas öl eller vin gör faktiskt att andra uppfattar oss som mindre intelligenta. Ett fenomen som kallas ’imbibing idiot bias’.

Annons

Läs också: Så nätdejtar vi – enligt våra stjärntecken

• Hur har du det med hållningen? Tänk på hur du står. Upprätt huvud uppfattas som mer auktoritärt och huvudet på sned ses som empatiskt – och ibland som undergivet. Hur du håller armarna kan också påverka hur inbjudande du verkar.

• Var tittar du? Folk minns den som tittar in i kameran bättre – och tycker inte om personer som har solglasögon. Det uppfattas som om man försöker dölja något.

• Vem liknar du? Vi tycker om människor som är lika oss själva. Och är samtidigt lite misstänksamma mot dem som är olika oss. Så fundera ett extra varv – hur ser den personen ut som jag vill nå? Kanske kan du närma dig den stilen på fotot? Ta bort näsringen och knäppa skjortan ända till kragen…

Källa: Angela Ahola, föreläsare och författare till Konsten att göra intryck.

Foto: Thinkstock

 

Nätdejta dig till ett lyckligt äktenskap

Läs också: Nätdejta dig till ett lyckligt äktenskap

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons