Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

3 myter om lyckopiller som alla borde veta

29 mar, 2017 
Mediciner mot depression skrämmer många. Men de är varken ett lyckopiller eller en beroendeframkallande drog. Så här säger senaste forskningen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 viktiga fakta om antidepressiva medicinerBrand logo
6 viktiga fakta om antidepressiva mediciner

Du blir beroende!

Nej, SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare ) ger varken en lyckokick eller ett rus. Man får inte heller ett sug efter mer SSRI eller en ökad tolerans, som vid exempelvis alkoholberoende.

Tar man lyckopiller utan att vara deprimerad känner man ingenting. Man kan däremot få biverkningar om man slutar alltför snabbt med medicinen. Då kan man drabbas av yrsel och illamående. Symtomen beror dock inte på abstinens.

Läs också: Så minskar du själv risken för depression

 

Det är ett lyckopiller

Nej, det är varken ett lyckopiller eller en universalmedicin som hjälper alla deprimerade till 100 procent. Men för många har det varit vägen från en förlamande nedstämdhet till ett drägligt liv.

Kritiker har hävdat att det inte har bättre effekt än sockerpiller, men en stor genomgång av forskningen visar att man i 91 procent av studierna såg en tydlig antidepressiv verkan. Men många får också biverkningar av medicinen, särskilt i början av behandlingen.

Annons

Läs också: Bli av med depressioner genom att träna mer

 

De ska bara användas en kort tid

Fel. Har man fått SSRI vid en depression ska man fortsätta behandlingen i minst sex månader efter att man känner sig återställd. Annars riskerar man ett återfall. Har man haft flera depressioner kan man få ta medicinen förebyggande under många år. Allt enligt Stockholms läns läkemedelskommittés expertråd för psykiatriska sjukdomar.

Läs också: 6 saker du inte ska säga till någon som är ledsen

Källor: Göteborgs universitet, Janusinfo, Dagens Medicin

Foto: Thinkstock

 

12 viktiga fakta om antidepressiva mediciner

Läs också: 12 viktiga fakta om antidepressiva mediciner

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons