Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

17 vardagstips som gör dig lycklig enligt forskning

24 jul, 2020 
Vill du bli en lite lyckligare person? Kolla in de här vardagstipsen som forskare faktisk vet funkar!
Annons

Det finns människor som bara verkar naturligt lyckliga. Med ett leende på läpparna går de genom livet och tycks fria från bekymmer. I deras liv tar negativa känslor ingen plats och jobbiga saker rinner bara av.

Har du tänkt att du också vill vara sådan – men att det aldrig kommer hända? Då kan du faktiskt ha fel. För enligt forskningen går det att göra små vardagsförändringar som gör en lite lyckligare. Och det behöver inte ens vara så svårt.

17 vardagstips som gör oss lyckliga

Forskning visar nämligen (på riktigt!) att det till exempel ökar ditt välbefinnande bara att le lite oftare. Därutöver finns många flera andra enkla saker du kan göra i vardagen. Kolla in de här 17 tipsen för att bli en ännu gladare du!

1. Träna

När du får blodet att pumpa i kroppen utsöndras endorfiner som skapar lyckokänslor och kan motverka nedstämdhet. Forskning har till och med visat att träning kan lindra depressiva symptom. Det bästa? Alla fysiska aktiviteter räknas: joggning, dans, spinning. Till och med en rask promenad på en halvtimme visar effekt. Så länge du svettas sker reaktionen i kroppen.

2. Gör yoga

kvinna som gör yoga
Yoga gör dig lugn och glad, har forskarna visat.

Forskare har visat att även yoga kan motverka depressionssymtom som nedstämdhet och oro. När känner dig arg eller ledsen kan det alltså hjälpa att göra några enkla övningar på mattan för att lugna ner kroppen och fokusera på din andning, snarare än dina problem och orosmoment.

Annons

3. Ladda upp med grön mat

Att äta gröna blad kan få oss att bli lyckligare. Det är ämnet folat som har en positiv effekt på vår kropp. Ämnet som finns bland annat i spenat och kål har, enligt forskningen, en förmåga att dämpa negativa känslor och depression eftersom det producerar dopamin i hjärnan.

4. Köp blommor till dig själv

Ja det är sant! Ett team av forskare på Harvard har faktiskt kunna konstatera att personer som har färska blommor hemma håller oro och negativa känslor borta. Personerna som var med i studien kände sig också lyckligare på så vis att de hade fler känslor av omtanke för andra människor och högre energi på sina jobb.

5. Le

Vissa forskare menar att leenden inte bara måste vara en reaktion på något som gör oss glada. De gör oss också glada i sig att le. Leendet hjälper nämligen hjärnans lyckocenter att aktiveras vilket gör oss på bättre humör.

6. Lek med ditt husdjur

Tjej med hund
Gosa med en hund så blir du lite lyckligare enligt forskarna.

Att ha en katt eller hund kan på riktigt förbättra ditt psykiska mående och livskvalitet, slår forskare fast. Husdjurets lycka att se dig när du kommer hem, och deras lojalitet hör till det som gör dig glad. En studie visade att genom att klappa en hund utsöndrades serotonin, prolaktin och oxytocin, som alla är humörhöjare i kroppen. Samtidigt sänktes nivån av stresshormonet kortisol för personerna i studien.

Annons

7. Släpp in solljus

Att öppna fönstret eller dra bort gardinen och släppa in solljus på din arbetsplats eller i ditt hem gör dig gladare, enligt studier.

8. Ät svamp

Det är kanske inte så känt – men svamp är faktiskt en bra källa till att få i sig D-vitamin. Och forskare vet att mat som innehåller vitamin D boostar serotonin i hjärnan, vilket gör oss gladare. Släng på några svampar på din omelett eller i salladen så kanske du får en liten skillnad!

9. Lukta på apelsiner

Det är sant! Att lukta på en apelsin kan göra dig gladare.

Att dra in doften från citrusfrukter som grapefrukt, citron och apelsin, kan faktiskt göra oss gladare. Doften sätter igång kemiska processer i din hjärna som bland annat lindrar stress.

10.Ta mikropauser

Personer som tar korta pauser i arbetsdagen för att titta på en rolig video, får faktiskt enligt forskning en positiv effekt i kroppen. I studiesvaren kan man se att personerna som gjorde detta hade en högre känsla av energi och glädje, och färre negativa känslor.

Annons

11. Ät gurkmeja i maten

I gurkmeja finns det aktiva ämnet curcumin som forskare tror har antidepressiva effekter. Dessutom har kryddan visat sig ha positiva effekter även för vår fysik, till exempel är det bra för ledgångsreumatism och andra ledbesvär.

12. Lyssna på musik…

Känner du igen att du brukar bli glad när du sätter på en bra låt i lurarna? Det här är inte bara en hittepå-effekt. Forskarna vet nämligen att musik är en humörhöjare som kan sätta igång utsöndringen av dopamin i kroppen samtidigt som det gör oss nostalgiska.

13. …Och sjung med

Tjej som lyssnar på musik
Tack vare ett litet organ i örat blir du lycklig av att sjunga.

Forskare i Manchester har också upptäckt att ett litet organ inne i örat (så kallat sacculus) är kopplat till en del av hjärnan som registrerar vår lyckokänsla. Organet har förmågan att registrera tonerna av din egen sång i ett litet kick, vilket visat sig också ger dig en varm och skön känsla.

Annons

14. Ät choklad

Choklad gör oss faktiskt lyckligare. Det är sant. Choklad innehåller  tryptophan som boostar vår produktion av serotonin i hjärnan vilket leder till att vi blir gladare. Detsamma gäller till exempel kyckling och ägg som också innehåller ämnet.

15. Drick kaffe

I en studie från Harvard visade forskare att kvinnor som drack minst två koppar kaffe regelbundet, led 15 procent lägre risk att drabbas av depression jämfört med kvinnor som inte hade det här beteendet.

16. Brygg grönt te

Grönt te har många positiva effekter för för vår fysik men också för vårt mående. Till exempel har forskare kunnat bevisa att teet sänker din stressnivå. En studie visade till exempel att personer som drack fem koppar eller mer av grönt te dagligen, hade 20 procents lägre risk att drabbas av stress, jämfört med de som drack mindre.

17. Knyt an till en annan människa

Sist men inte minst. Människor gör oss glada!

Annons

Lägg ner mobilen och titta bort från skärmen. Vill du snabbt må bättre – sök upp en kompis eller familjemedlem som ger dig lycka. En studie från North Carolina At Chapell Hill kunde nämligen slå fast att mänsklig beröring släpper loss lyckohormonet serotonin och höjer vår hjärtrytm vilket får oss att bli mer avslappnade.

Källa: CNN

Foto: TT 

LÄS MER: 

Expertens bästa tips: Så lyckas du på en mansdominerad arbetsplats

Ny forskning: Träning gör dig lyckligare än pengar

Ny forskning: Ät kolhydrater – och lev längre

Annons