Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

15 tecken på att du är en extrovert introvert

09 aug, 2017 UPPDATERAD 13 nov, 2022
Joel Linde
Du är i grunden introvert. Du tycker om din egentid och umgås hellre med en god vän än i stora grupper, men samtidigt har du inga problem med att ta en ledarroll om det behövs. Då kanske du är en extrovert introvert.
Annons

Folk älskar att prata om huruvida de är extroverta eller introverta. Det är ett sätt att förstå sig själv men det är inte lika tydligt för alla. Vissa kan inte riktigt identifiera sig med vare sig de introverta personlighetsdagen eller de extroverta, eller snarare – de kan identifiera sig med båda.

Och så kan det vara, vi är inte antingen eller utan vi är någonstans på ett spektrum mellan introvert och extrovert, där de introverta behöver mycket egentid för att samla energi, medan extroverta får energi av att vara bland folk.

TV: Så vet du att du är en extrovert introvert - 5 teckenBrand logo
TV: Så vet du att du är en extrovert introvert - 5 tecken

Läs också: 13 vardagsproblem du känner igen om du är introvert

Känner du dig som lite mittemellan kanske du är mer av en extrovert introvert, alltså en introvert i grunden som periodvis kan vara extrovert. Men ibland kan det kosta på.

Annons

Här är några exempel för att göra det tydligare.

15 tecken på att du är extrovert introvert

1. Du är ofta tyst, men det betyder inte att du inte vill prata

Du har massor av tankar och funderingar men tänker ofta att de inte skulle intressera andra. Du lyssnar hellre och lär dig av andra personer som verkar trivas bättre med att prata än du gör.

2. Du vill vara med folk – men inte nödvändigtvis prata så mycket

Att prata kan kosta på. Du är ofta ganska nöjd med att bara vara runt människor, att prata är inte nödvändigt.

Läs också: 7 tecken på att du är BÅDE introvert och extrovert

3. Om det behövs kan du rycka in

Som sagt, om någon annan verkar tycka mer om att prata så har du inga problem med att låta hen göra det. Men du kan också ta kommandot för att göra de övriga i gruppen bekväma, om du märker att det inte finns någon annan som älskar att prata.

4. Det är bättre att umgås i par än i grupp

Du föredrar att umgås med en bra vän, snarare än i stora grupper. Då kan ni verkligen prata om sånt ni gillar och lära känna varandra på riktigt, i stället för att försöka hitta gemensamma nämnare som inte riktigt intresserar dig.

Annons

5. Du träffar gärna dina vänners andra vänner – men de får gärna förvarna

Självklart kan du vara social, utåtriktad och prata mycket – men det kostar på. Du vill gärna veta i förväg så att du kan förbereda dig på att det kommer bli en pratig kväll.

Läs också: 8 saker du aldrig ska säga till en introvert

6. Det kan vara svårt att få med dig ut, men när du följer med har du roligt

Det är inte så att du inte vill, men du funderar ofta över om det kommer bli roligare än att läsa din bok eller kolla på Netflix. Eller om dina vänner kanske mest bjuder med dig för att vara snälla och inte för att de kommer sakna dig om du tackar nej. Du tänker mycket på det som skulle kunna gå fel i stället för att bara köra på.

7. Visst kan du gå på en snackig middag, men sen får det vara tyst

Efter en sådan urladdning vill du bara ta det lugnt och ladda om.

Läs också: Testa dig själv: Är du extrovert eller introvert?

Annons

8. Du kommer alltid fundera mycket, även när det verkar som att du släppt loss

Du slutar aldrig riktigt analysera och läsa av situationen.

9. Ibland hamnar du i en ledarposition – men du vill inte ha beröm

Många verkar tycka att du har ledaregenskaper och ibland hamnar du också i en ledarposition. Men din analyserande hjärna tycker egentligen att du saknar det som krävs så när du får beröm vill du mest försvinna.

10. Ibland vill du ha uppmärksamhet – men när du får det vill du fly

Det känns så klart skönt att få uppskattning och uppmärksamhet när du tycker att du förtjänar det, men andra gånger, om strålkastarna riktas mot dig i mer än 10 sekunder, vill du bara skifta fokus till någon annan.

Läs också: Därför är introverta så bra vänner – 5 anledningar

11. Du går ofta ut mest för att visa dina vänner att du gillar dem

Du kanske helst hade stannat inne, men du vill inte att dina vänner ska tro att du inte vill umgås. Så du följer med ut ändå.

Annons

12. Du kämpar ibland med din introverta sida

Du kan bli frustrerad på sig själv när du märker hur du vänder dig inåt, ofta om du är bland mycket folk. Då tänker du att du måste stå emot, måste prata med någon för att inte verka ointresserad och tillbringa resten av kvällen i ditt eget huvud.

13. Du tycker absolut inte om kallprat

När du pratar vill du prata om något som intresserar dig eller dina vänner. Om det ska pratas om vädret eller andra utfyllnadsämnen finns det mycket annat du hellre gör med din tid.

14. Du har inte nödvändigtvis ditt ”gäng”

Du väljer dina vänner med omsorg ur olika sociala sammanhang, inte för att det är bekvämt med ett gäng. Du behöver inte ha en stor grupp att umgås med, det viktiga är att du faktiskt älskar dem du spenderar tid med.

Läs också: Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP

15. Om du umgås med någon så tycker du verkligen om den personen

Eftersom det inte är din favoritsak i livet att kallprata och träffa nya människor i stora grupper så betyder det en hel del bara att du vill spendera tid med någon. Det kanske bara är lite svårt att säga det ibland.

Stämmer det in på dig? Du är du förmodligen en extrovert introvert!

Inspirerad av den här artikeln av David Ly Khim.

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons