Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

11 tecken på att du kan vara introvert

28 feb, 2017 
AvNanna von Knorring
introvert kvinna som håller sig i håret
Är egentid viktigt för dig och dina vänner nära och få? Här är elva tecken som kan tyda på att du är mer introvert än vad du tror.
Annons
5 tecken på att du är både introvert och extrovertBrand logo
5 tecken på att du är både introvert och extrovert

Det kan vara svårt att våga identifiera sig själv som antingen introvert eller extrovert. Det finns speciellt fördomar och missuppfattningar om introverta personer, som kan göra det svårt för personer att våga identifiera sina personlighetsdrag som introverta på grund av den negativa klangen ordet har.

En del generaliserar felaktigt introverta som blyga, tråkiga och asociala, men så är inte fallet. Det finns många positiva egenskaper som introverta personer besitter och de är helt enkelt bara annorlunda från extroverta på vissa plan i livet.

Läs också: Så blir du en social superstjärna

Här är elva tecken på att du kan vara en introvert person – trots att du inte trodde det:

1. Du trivs i ditt eget sällskap

Egentid är något du ser framemot. När du får en stund över är du hellre för dig själv och ägnar dig åt dina favoritsysslor. Egentiden är viktig för att du ska må bra, även om du även gillar sociala tillställningar i små doser.

Annons

2. Du är effektiv och sällan uttråkad

När du är ensam får du saker gjorda och är effektiv. Dessutom är du sällan uttråkad eftersom att du har så många tankar och drömmar som upptar din tid. Du kan även slappa och ser inte det som bortkastad tid om du pausar några timmar framför Netflix.

Läs mer: 13 vardagsproblem introverta känner igen sig i

3. Du är som bäst när du är för dig själv

Du är som mest kreativ när du får gå igenom problem och tankar själv. På jobbet föredrar du att gå igenom problem för dig själv innan du diskuterar dem i grupp eller vid möten.

4. Du känner dig ensam i en grupp

En introvert kan ofta känna sig ensammare i sällskap av en grupp än när hen är för sig själv. Speciellt stora grupper kan skapa stress för en introvert. Du föredrar därför djupare samtal och förhållanden.

Läs också: Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP

5. Du observerar din omgivning

Du är uppmärksam och observerar din omgivning. Du lägger märke till detaljer och är ofta bra på att bedöma hur en person är eftersom du lägger märke till icke-verbala signaler.

Annons

6. Du gillar inte small talk

Att nätverka är något du inte gillar då det inkluderar small talk och ytliga kontakter. En introvert initierar inte small talk med andra och kan känna sig falsk vid nätverkstillställningar. Du undviker även small talk i andra sammanhang, som i kollektivtrafiken och i matbutiken.

7. Du har en liten grupp nära vänner

En fördom om introverta är att de inte skulle ha vänner, vilket inte stämmer. Introverta personer är däremot lojala vänner. Du föredrar att ha en liten grupp av vänner som du kan komma nära och har en djupare relation med.

8. Du är en duktig lyssnare

Du är en duktig lyssnare som inte bara lyssnar för att kunna svara personen, utan även för att få en djupare förståelse.

Läs också: Barnets sociala förmåga styrs av vad du säger

9. Du går inte på fest för att möta nya människor

För dig är fester en tidpunkt för att umgås med personer du står nära. Att träffa nya personer och engagera dig i ytliga samtal är inget du ser framemot.

Annons

10. Du håller dina åsikter för dig själv

Du är den som sträcker upp handen sist i klassrummet, svarar sist om en fråga ställs och håller dina åsikter för dig själv. Kolleger och andra som inte står dig nära får ofta fråga om din åsikt.

11. Du får ofta höra att du verkar äldre

Introverta personer observerar, tar in information, tänker innan de talar och är analytiska och reflekterande av sig, vilket gör att folk ofta uppfattar introverta som kloka och äldre än vad de är.

Källa: Psychology Today, Introvertdear.com Foto: IBL

Läs också:

Testa dig själv – är du introvert eller extrovert?

Introvert? Så minglar du smartare och mer avslappnat

Introvert med en extrovert partner? Tänk på detta!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons