Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

10 sätt att förbättra din hjärna på 10 minuter

05 feb, 2021 
AvHanna Carlsson
Mörk choklad, anteckningsblock och penna samt oljor.
Ska du in på ett viktigt möte eller bara tappat fokuset under dagen? Satsa på någon av dess tio övningar som gör underverk för din hjärna – på bara tio minuter.
Annons
Håll hjärnan ung – 5 tipsBrand logo
Håll hjärnan ung – 5 tips

Att hjärnan mår bra av fysisk aktivitet vet du kanske vid det här laget. Fysisk träning främjar minnet, förbättrar förmågan att lösa problem och minskar stress. För dig som behöver ladda upp inför ett viktigt möte eller bara vill komma från eftermiddagsdippen har vi samlat tio snabba sätt att förbättra din hjärna – där bara en involverar motion.

1. Ta en snabb promenad

Vi tar motionsdelen först! Forskning visar att en kort period av träning inte bara kan öka blodflödet till hjärnan och också vara en boost för kreativiteten. Om du har nått ett mentalt block på jobbet eller behöver förbereda dig inför ett stort möte, gör din hjärna och din karriär en tjänst genom att ta en snabb promenad runt kontoret.

2. Ät en bit mörk choklad

Mörk choklad är rik på mineraler och innehåller höga halter av hälsosamma växtföreningar som kallas flavonoider, vilket hjälper till att avvärja fria radikaler och öka hjärncirkulationen och syretillförsel. Vissa studier visar till och med att om man äter mörk choklad två timmar innan en viktig händelse förbättras både minnet och reaktionstiden. Var dock noga med att hålla dig till mörk choklad då varken mjölkchoklad eller vit choklad innehåller några höga flavonoidnivåer.

Annons

3. Sträck på dig!

Att sitta rakt upp, med en lång rygg och nacke kan omedelbart öka blodflödet till hjärnan. Studier visar också att sitta rakt upp kan förbättra hur andra ser dig och ökar dessutom ditt självförtroendet. Så sträck på dig!

4. Skriv med din icke-dominerande hand

Denna lilla övning ber din hjärna att gå utanför sin vardagliga komfortzon och stärker neurala anslutningar och hjälper till att stimulera byggandet av nya hjärnceller. För vissa är det lite hjärngympa att bara skriva för hand, då många är vana att enbart skriva på datorn.

5. Njut av en stor skål blåbär

Om du är intresserad av att odla nya nervceller ska du frossa i blåbär. Bären är fyllda med flavonoider, polyfenoler och andra hälsosamma föreningar som studier visar kan öka kroppens förmåga att bygga nya hjärnceller.

6. Lär dig ett nytt ord

Att utöka sitt vokabulär förbättrar den kognitiva förmåga samtidigt som man omedelbart lägger till nya nervceller i hjärnan. Vill du ha en påminnelse om att göra detta varje dag? Köp en almanacka som erbjuder "dagens ord" eller ladda ner en app med en ordlista på din telefon och hitta ett nytt ord därifrån.

Annons

7. Visualisera dig ett sätt att förbättra dagen

Visualiseringsövningar lugnar inte bara sinnet och sänker stressnivåerna, de förbättrar också humöret och kan även optimera prestationen på jobbet, i gymmet och i livet som helhet. Professionella idrottare och chefer använder ofta taktiken före viktiga händelser eller gör den till en del av sin dagliga morgonrutin.

8. Sitt tyst i 10 minuter

Gå in i ett rum utan telefoner och TV. Inga störningar, nyhetsflöden, sändningar eller andra distraktioner och krav – bara du i ett rum med ögonen öppna eller stängda. Njut sedan av 10 minuters total tystnad. Denna övning hjälper till att lugna det sympatiska nervsystemet och kan ge en större känsla av mental och emotionell kontroll under resten av dagen.

9. Lukta bort din stress

Att använda eteriska oljor hemma eller på kontoret kan hjälpa till att sänka stressnovåerna, lugna det sympatiska nervsystemet och förändra hjärnvågsaktiviteten, som i sin tur förbättrar ditt sätt att ta in ny information och dessutom kan höja ditt humör. Vilken doft är bäst? Enligt forskning är lavendel bra för att sänka stress, bergamott kan öka energin och rökelse arbetar för att få mer syre till hjärnan.

Annons

10. Skriv ner en sak du är tacksam för

Skriv ner en sak som du är tacksam för på en klisterlapp och sätt den på din badrumsspegel, kylskåpsdörr, kontorsdator eller var du än tittar mest på under dagen. Varje gång du ser lappen hjälper den lilla påminnelsen dig att slappna av, sänka stressniverna och förbättrar ditt humör.

Källa: Mbg Health Foto: TT

Annons