Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

10 saker kvinnor måste sluta be om ursäkt för

16 maj, 2017 
AvNanna von Knorring
Många kvinnor är duktiga på att sätta press på sig själva, för att sedan be om ursäkt när de känner att de inte lever upp till andras förväntningar. Därför listar vi 10 saker som du INTE behöver be om ursäkt för.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att kunna be om ursäkt är en bra egenskap, men det finns en stor skillnad när det kommer till att be om ursäkt för att man sårat någon, jämfört med när man ber om ursäkt för att man inte lever upp till förväntningar.

I och med sociala medier har pressen trappats upp i många kvinnors hjärnor. Varje dag ser vi inspirerande bilder, vackra hem, perfekt gräddade kanelbullar och presterande karriärkvinnor som tar över världen. Om livet inte känns på topp hela tiden och man ställer orimliga krav på sig själv är det lätt att man blir stressad istället för att bli inspirerad, för att sedan klandra sig själv och be om ursäkt för onödiga saker. Det kontraproduktiva beteendet är det dags att sätta stopp för.

Läs också: Kroppsspråk som utstrålar självförtroende

 

Här följer 10 saker du inte ska be om ursäkt för:

1. Att du fokuserar på din karriär

Du behöver inte be om ursäkt ifall du väljer att lägga fokus på din karriär istället för att vara ute och dejta eller satsa på att bilda en familj. Det är ditt liv och så länge du känner dig lycklig och uppfylld är det ett bra liv.

Annons

2. Att ditt hem inte ser perfekt ut

Ditt hem kan inte alltid se ut som om det vore ur ett lyxigt inredningsmagasin. Vardag, stress och andra prioriteringar kommer ibland emellan och därför får andra saker vänta. Kom ihåg att bilderna på Instagram och i tidningarna inte visar hur det ser ut varje dag, hela året runt i någons hem.

Läs också: Agnes Wold: Det är meningslöst att städa!

3. Att du sträckkollar tv-serier

Prestation, multitasking och produktivitet är några av orden som många försöker leva efter och uppnå, men ibland är det faktiskt okej att ligga i soffan en heldag, kolla på sina favoritserier och äta både en påse chips och en chokladkaka. Kroppen och hjärnan behöver vila och underhållning och det är precis det ditt seriemaraton ger dig.

Läs också: Dåliga vanor som är bra

4. Att du inte vill ha barn

Bara för att du är kvinna och har möjligheten att skaffa barn behöver du inte göra det. Vill du inte ha barn så har ingen i din omgivning något att säga till om. Du vet bäst vad som fungerar för att du ska leva ett lyckligt liv.

Annons

Läs också: Att få barn gör dig inte lycklig – tvärt om

5. Att du vill ha barn

Du ska inte heller behöva be om ursäkt om du vill ha barn, oavsett om du har önskan tidigt eller sent i livet. En önskan om barn behöver inte heller vara motsatsen till att vilja göra karriär, det går att göra båda två om man vill det.

Läs också: Studie: Föräldrar som prioriterar sina barn är lyckligare

6. Att du inte får orgasm

När det heterosexuella sexet adresseras kretsar det ofta kring den manliga orgasmen, men precis lika viktig är den kvinnliga njutningen. Med det sagt, får inte alla kvinnor orgasm vid varje samlag och det är inget du ska känna skam eller skuld över.

7. Att du är en viss ålder

Oavsett om du är äldre eller yngre än de andra i din vänskapskrets eller på arbetsplatsen så ska du inte behöva be om ursäkt för din ålder. Dels för att ålder enbart är en siffra och dels för att den inte avslöjar något om vem du är som person.

Annons

8. Att du säger upp dig från ett jobb

Om du inte trivs på ditt jobb och väljer att säga upp dig ska du inte känna att du behöver be om ursäkt, snarare ska du ge dig själv en klapp på axeln. Att våga prioritera sitt välmående är ett sunt tecken.

9. Att du inte ser ut som en typisk modell

Vi kvinnor finns i alla former, både långa och korta, smala och tjocka, vi har celluliter, rynkor, födelsemärken och valkar – och alla är vi precis lika snygga för det.

10. Att du säger nej

Ingen kan vara en kronisk ja-sägare och du blir inte tråkig för att du säger nej, tvärtom, om du säger nej kan du prioritera de saker du verkligen brinner för och vill säga ja till.

Läs också: Hur säger man nej på ett bra sätt?

Foto: Shutterstock
Inspiration: Prevention

 

Skam – så hanterar du dina skamkänslor

Läs också: Skam – så hanterar du dina skamkänslor

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons