Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

11 kvinnor som varit ansikten för kroppspositivism i år

14 dec, 2017 
Att bara se retuscherade reklambilder, höra om nya smaldieter och se kändisar träna järnet påverkar oss och vår bild av hur en kvinnokropp ska se ut. Därför är vi glada att dessa kända kvinnor vågar gå mot strömmen och visa sina vackra jag precis som de är!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

#MeToo är inte den enda kampen kvinnor fört under 2017. Vi kämpar fortfarande för lika lön för lika arbete och platser i styrelser och regeringar. Vi kämpar mot våld, tvångsgiften och könsstympningar. Vi kämpar för vår sexualitet och rätten till våra kroppar.

Det sistnämnda, en kvinnas rätt till sin egen kropp, innebär också att hon inte ska behöva höra att hon inte duger. Ingen kvinna ska behöva få kommentarer om att hon är för tjock, för smal, för gammal, för lång eller kort etc.

Läs också: 10 kroppspositiva saker alla borde lära sina barn

Nu har kvinnor världen över startat rörelser och kampanjer mot kroppshetsen – så kallade kroppsaktivister. Många kändisar har hakat på, och visar att bakom de perfekta bilderna vi ser i tidningar och på ätet så är vi alla människor – med mänskliga brister.

Här är 11 kända kvinnor som under 2017 stått upp för sina – och där med även andra kvinnors – kroppar.

Annons

Läs också: Fitnesstjejens briljanta svar efter cellulithatet

 

Sara Sapora bar bikini

Bloggaren Sarah Sapora lade i april upp en bild på sig själv i bikini på Instagram – det var första gången på 25 år hon bar bikini.

”Jag höll tillbaka av mina egna begränsningar och ron att jag inte var värdig att klä mig bekvämt”, skrev Sarah då.

Stina Wollters kroppstrix

Allas vår Stina Wollter delar underbart skamlöst med sig av bilder på sig själv och sin naturliga kropp på bland annat Instagram. Här är en av hennes bilder där hon skriver ”Skamma inga kroppar idag. Inte din heller. Jag vet att det är svårt men tänk på din kropp som ett själsfodral. Min systers fodral gav upp efter 18 års ätstörningar. Hon skrattar och dansar med mig i sin dimension och omsluter mig med kraft när jag tvekar. Hoppas du har någon som ger dig kraft i dessa hårda tider av dömande blickar och krympande rum kring våra kroppar. Om inte; låna lite av mig idag. Jag har lite extra.”

Annons

Läs också: Bildbyrå förbjuder manipulerade bilder på modeller

Celine Dion slängde kläderna

Den 49-åriga sångerskan visade att hon inte berörs av sin ålder, när hon delade en nakenbild på Vouges Instagramkonto i juli. Texten löd: ”Hon uppträder minst två timmar varje kväll, 5 till 6 dagar i veckan, då hon dansar och underhåller och gestikulerar utan slut, i handgjorda designkläder gjorda för catwalken”. Inte konstigt att hon är självsäker, med andra ord!

Annons

Ashley Graham delar oretuscherat

Bara tidigare i december delade kurviga modellen Ashley Graham med sig av bilder tagna för Vouge Italia – som var helt oretuscherade. Och självklart sjukt vackra.

Texten löd: ”När de inte retuscherar dig @vougeitalia”.

Läs också: Anna, 55, är kroppsaktivist på Instagram

Arvida Byström visade håret

Modellen, konstnären och fotografen Arvida Byström fick ta emot hat och våldtäktshot efter att ha fotas för Adidas med orakade ben. ”Jag som har alla förutsättningar, jag är vit, cis-kropp med det enda avvikande draget att jag har lite benhår. Jag har bokstavligt talat fått våldtäktshot i min inkorg. Jag kan inte ens föreställa mig hur det måste vara att att inte ha mina privilegier och försöka existera i den här världen”, skriver hon.

Annons

Ariel Winter ryter ifrån

”Modern Family”-skådespelaren Ariel Winter fångades på bild när hon gick på en fest i shorts i juni – och kommentarerna lät sig inte vänta. Folk anklagade henne för att ”pressa sig” ner i de ”alldeles för små” shortsen.

Läs också: 6 fitnessförebilder som krossar smalnormen!

Hon tröttnade och publicerade ett ljuvligt svar på tal: ”Jag är ingen hora för att jag bär shorts och ett linne”, skrev hon, ”Jag ä en vanlig flicka. OCH. Jag har inte pressat mig ner i någonting. Mina shorts passar utmärkt och allt jag gör är helt okej”.

Annons

Sara Dahlström blev chefredaktör på Hälsa&Fitness

24-åringa Sara har drivit bloggen Fitnessfeministen på hälsosajten Hälsa&Fitness och i år tog hon dessutom över posten som chefredaktör. Som 17-åring fick hon operera bort en hjärntumör och efter operationen gick hon upp i vikt och hade först svårt att acceptera sin nya form. Sedan hittade hon styrketräningen och idag är hon en av våra stora kroppaktivister, som visar att du kan måbra och vara lyckligt trots att du inte har vad samhället anser är ”den perfekta kroppen”.

Annons

– Det finns ett stort behov att lyfta kroppar som inte är smala. Det finns så mycket annat att fokusera på, jag tränar inte för viktens skull utan för att bli stark, har hon tidigare sagt till MåBra.

Demi Lovatos påminnelse

Sångerskan vet ur man pratar öppet om svåra saker. Hon har redan delat med sig av sina upplevelser kring sin ätstörning och sin mentala ohälsa. I april i år började personer klaga på henne kropp och med en kort tweet tystade hon nättrollen på bästa sätt. Hon skrev: ”Angående vad folk tycker om min kropp. Jag är mer än ett nummer och en jeansstorlek. F**k Yeah!”

Annons

Läs också: Du behöver inte älska din kropp!

Maggie West vackra foton

Konstnären Maggie West drog sitt strå till kroppsaktivism-stacken med dessa vackra och starka bilder. Hon ville fira definitionen av kvinnlighet och det feminina genom att ta nakenbilder på alla sorters kvinnor – transkvinnor, kvinnor med olika hudfärger och storlekar.

West beskrev projektet som en hyllning till kvinnors frihet att utrycka sig själva sexuellt och som en protest mot sexuellt våld. Bilderna sågs på Amber Roses årliga SlutWalk-event i Los Angeles.

Annons

Allison Kimmey om stoltheten över sin nya kropp

När författaren Allison Kimmey fick kommentarer om att hon skulle vara en fara för sina barn på grund av sin vikt hade det gått för långt. Hennes motreaktion blev att lägga upp en nu-och-då-bild på sig själv, där hon på då-bilden var smal – men rökte, drack alkohol och var besatt av siffran på vågen. På nu-bilden är hon betydligt lyckligare, och buskapet hon vill ge till andra mammor med döttrar är att livet är mer än ditt utseende, och att man som mamma bör vara ett exempel på att inget kan hålla en tillbaka – särskilt inte vad andra personer tycker om dig. Heja!

Annons

Celeste Barber gör kändisbilderna verklighetstrogna

Komikern och tvåbarnsmamman Celeste Barber är en av vår absoluta favoriter när det kommer till kroppspositivism! Har du missat hennes Instagramkonto, där hon på ett humoristiskt (och mer sanningsenligt) sätt tolkar kändisars bilder i sociala medier? Hon lyckas sätta svansen rätt på åsnerumpan när det handlar om att se kändisbilderna för vad de verkligen är – retuscherade, onaturliga och ofta rentav sexistiska. Heja Celeste!

Foto. Instagram

Annons