Annons

Annons

Nyttigaste matkassen – MåBra testar!

Det var stor skillnad mellan fetast och smalast när MåBra synade matkassar.

Visst är det lyxigt att få maten hemkörd och middagen färdigplanerad. Men hur bra är maten som någon annan har packat ihop åt oss? MåBra har hittat nyttigaste matkassen!

Utbudet av matkassar växer runtom i landet. Antingen levereras kassen direkt till din dörr eller så packas den i en närliggande matvarubutik för dig att hämta. Det finns kassar för alla smaker: laktosfria, barnanpassade eller GI-inriktade. Du kan även välja för hur många dagar och personer maten ska räcka – allt för att förenkla din vardag så mycket som möjligt!

Annons

Den stora fördelen med färdigpackade matkassar är att du sparar tid, framför allt eftersom du slipper planering och inköp. Rätterna är dessutom ganska snabblagade. Några av kassarna i vårt test har en eller flera snabbrätter som är klara på under 30 minuter, men de flesta recept tillagas på 30–45 minuter. Matkassarna kan även hjälpa dig att äta mer varierat. Du får chansen att prova något nytt – och förhoppningsvis tillför recepten matglädje och inspiration.

Gilla MåBra på Facebook

Men att lämna över planeringen till någon annan är inte alltid problemfritt. Det händer att det blir fel i leveransen, vilket gör att recepten inte kan tillagas. Så är fallet med några av våra testade kassar. När det gäller innehållet i kassarna varierar det kraftigt, till exempel när det gäller mängden ekologiska varor. Vill du äta enbart ekologiskt är utbudet begränsat. Matkassarna tar inte heller hänsyn till om du är fysiskt aktiv, man eller kvinna, vilket är avgörande för hur mycket energi du behöver.

Petra Lundström, ansvarig för idrottsnutrition vid Riksidrottsförbundet, har näringsberäknat våra matkassar. Ser man till snittet för respektive kasse hamnar energiintaget mellan 513 och 730 kcal per portion. Lämplig energimängd för kvinnor är 500–750 kcal per lunch- eller middagsportion. För män 750–1 050 kcal.

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer för vuxna bör en måltid innehålla 25–35 procent fett, 10–20 procent protein och 50–60 procent kolhydrater. Petra Lundström vill inte använda exakta procentsatser men menar att det är viktigt att få i sig av allt och att äta balanserat.

– Det är bra att tänka på energifördelningen, men den ger ingen information om hur mycket man får i sig i total energimängd, menar hon.

Och det var stora skillnader i både pris och kaloriinnehåll när MåBra synade några av svenskarnas favorit-matkassar.

 

Klicka här för att se testet!

 

 

AV: Linn Björklund/WiseGuide

Foto: Thinkstock

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…