Vinfusket: Kan innehålla både gelatin och sötningsmedel

13 jun, 2017
Har du koll på vad vinflaskan egentligen innehåller? Det kan vara svårt, eftersom det sällan står på etiketten. Uppdrag granskning har undersökt vad dagens vintillverkare använder sig av – mer än druvor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När du tänker ”vintillverkning” ser du antagligen framför dig druvor som pressas och saft som fylls på fat för att lagras och bilda alkohol och bli vin.

Du kanske också tror att innehållsförteckningen berättar exakt vad det är en matvara innehåller.

Då kan du ha fel i bägge fallen.

Uppdrag granskning har tagit reda på hur vintillverkningen egentligen ser ut i dag – och det är inte som för hundra år sedan. Inte bara på grund av tekniken, utan också vad gäller innehållet i flaskorna.

Läs också: Vin – fördelarna och nackdelarna för din hälsa

I dag används ofta tillsatser, som sötningsmedel och industrijäst för att få den smak man önskar. Och ett undantag i lagen gör att det inte måste stå på etiketten vad som har tillsatts i vinet. När det gäller alkoholhaltiga drycker över 1,2 procent finns 63 tillåtna tillsatser och processhjälpmedel vid vintillverkning, som på grund av undantaget i EU:s lagstiftning inte behöver deklareras.

Annons

Det innebär att vintillverkarna kan ta till betydligt många fler metoder för att påverka vinets karaktär än de traditionella, både vad gäller smak och färg.

Vanliga tillsatser i våra största vinfabriker är sötningsmedlet MCR, industrijäst, tillsatser och processhjälpmedel, och ibland används gelatin för att göra vinet klarare – något som borde uppröra en del veganer.

Läs också: Vin är lika bra som burpees – fast för hjärnan

Men på etiketten behöver tillverkaren endast nämna de ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner, som ägg och mjölk.

– Jag tycker att det är inkonsekvent, det är obegripligt och det är oacceptabelt. Det är en självklar rättighet för alla konsumenter att få veta vad man stoppar i kroppen och det ska gälla alla livsmedel, även sådana som innehåller alkohol, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter till Uppdrag granskning.

En anledning till alla dessa tillsatser kan vara Systembolagets offertförfrågningar. De skickar ut förfrågningar till vintillverkarna i stil med  ”Vi söker ett ungdomligt, fruktigt och smakrikt vin med inslag av mörka körsbär, örtkryddor och sötlakrits.”  För att hamna  i Systembolagets fasta sortiment, vilket är mycket ekonomiskt fördelaktigt, måste tillverkarna då matcha önskningen så mycket som möjligt.

Annons

Läs också: Ny studie: Även ”lagom” med alkohol kan skada hjärnan

Ett exempel som tas upp är Systembolagets storsäljare, vitvinet Zumbali, som innehåller jäst från öljätten Anchor, och utlovar att vinet kommer smaka och dofta passionsfrukt, grapefrukt, krusbär och guava.

Systembolaget menar själva att offertförfrågningen är till för att tillverkarna lättare ska kunna välja ut ett av sina viner.

Se hela reportaget i SVT Play

 

Mer än ett glas vin om dagen kan ge cancer

rött vin kalorier

Läs också: Mer än ett glas vin om dagen kan ge cancer

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons