Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Vegetariskt: Här är våra 10 mest populära rätter

21 apr, 2018 
AvRebecca Wictor
Alltfler svenskar äter vegetariskt.
Kvinnor äter mer vegetariskt än män och soppa och sallad är populärast bland de gröna rätterna. Det visar Food & Friends matrapport 2018 .
Annons

Även om den vegetariska trenden funnits länge har även köttkonsumtionen fler år i rad ökat. Fram till förra året. Då vände även den. Vi åt alltså mindre utav alla köttslag (utom lamm) och 26 % av svenskarna uppger i Food & Friends matrapport 2018 att de ska fortsätta minska sin konsumtion av nöt- och griskött. Trenden drivs framför allt av kvinnor, som också anser att äta vegetarisk kost är hälsosamt.

Soppa bäst

Så, vad är det för vegetarisk kost som vi svenskar föredrar? Jo, grönsakssoppa och sallad är de två mest populära rätterna att laga när vi väljer vegetariskt. I Malmö är det dock, som väntat, falafel som ligger på första plats.

Köttet fasas ut

Vi väljer alltså inte att bli helvegetarianer eller veganer, utan byta ut några måltider i veckan till just vegetariska rätter. 52 procent av Sveriges kvinnor uppger att de äter vegetariskt minst en gång i veckan. Bland männen är det bara 35 %. Andelen som äter vegetariskt i veckan är större i storstäderna och framför allt i Malmö.

Här är de 10 mest populära vegetariska rätterna i Sverige 2018:

1. Grönsakssoppa

2. Sallad

3. Vegetariska biffar

4. Falafel

5. Vegetarisk lasagne

6. Quorn

7. Andra grönsaksrätter

8. Pannkakor

9. Pasta med sås

10. Linsgryta

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Foto: IBL

 

Annons