Artikeln innehåller reklamlänkar
Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

"Vegetarisk mat får inte se ut som en brun röra"

24 okt, 2014 
Vi har träffat David Frenkiel från vegobloggen Green Kitchen Stories. Här är hans bästa tips för hur du får in mer grön mat i vardagen!
Annons

Vegobloggaren David Frenkiel driver tillsammans med sin sambo Luise Vindahl den internationella succébloggen och kokboksserien Green Kitchen Stories. För mabra.com berättar han om receptinspiration, risottotristess och vegovänliga kulturer.

Vad tror du att det beror på att Green Kitchen Stories har blivit så stort?

– Jag tror det beror på att vi har fokuserat på fina matbilder och lagt mycket energi på att laga mat som ser god ut, där man känner smakerna i bilden. Om man ska lyckas sälja in vegetarisk mat får den inte se ut som en brun röra i dåligt ljus, den måste vara fin.

Hur intresserade är vi svenskar av vegetarisk mat?

– Intresset är mycket större idag än när vi började för fem år sedan. Man får inte längre bara en pasta pesto eller en risotto när man beställer vegetariskt på restaurang. Det finns en grön våg som går genom världen, som hänger ihop med ekointresset. Än så länge har det nog främst nått de hälsointresserade, men vanliga svenskar har också blivit lite bättre på att äta grönt.

Annons

Ändå är det enligt Folkhälsomyndigheten bara runt 15 procent av svenskarna som får i sig tillräckligt med frukt och grönsaker varje dag. Hur kommer det sig, tror du?

– Det beror nog på gamla vanor. När man planerar en middag så utgår man från kolhydraterna eller proteinet, pastan eller köttbullarna. Det är ingen som säger, ”Hm, morötter är i säsong nu, vad kan jag laga för middag på det?” Då finns det ingen naturlig plats för grönsakerna och det blir svårt att äta mer grönt.

Hur ska man gå tillväga om man vill börja äta mer grönt?

– Jag tror att den bästa starten är att faktiskt ändra hur man planerar sina måltider. Istället för att fokusera på köttet eller kolhydraterna och placera det på mitten av tallriken så ska man utgå ifrån grönsakerna när man lagar och planerar en middag. Sedan kan man tillsätta protein, vare sig det är kött eller vegetariskt protein, och kolhydrater vid sidan av. På så sätt får man på ett naturligt sätt i sig mer grönsaker och vänjer sig vid en lite annan tallriksmodell utan att man behöver bli helvegetarian direkt. Och när man väl har vant sig vid att köttet inte har en lika central roll så går det mycket lättare att sedan skippa det helt och äta mer vegetariskt protein som linser, bönor, nötter och frön.

Annons

Hur gör ni för att få inspiration till alla era recept?

– Vi har flera olika sätt som vi jobbar på. Antingen så har vi en tydlig idé, vi ville till exempel göra en vegetarisk huvudrätt till Thanksgiving. Då hittade vi på att vi skulle göra en stor ugnsbakad pumpa med en massa fyllning.

– Vi får också hem en låda med ekologiska grönsaker från Årstiderna och där kan man får inspiration av ingredienserna. En vecka kanske vi får hem svartrötter och måste komma på vad man kan göra med dem.

– Största inspirationen är när vi har varit ute i världen och rest. Där kan man se hur en vanlig tomatsås får en helt annan smak beroende på hur man kryddar den i olika kulturer, som att man tillsätter kanel i Marocko. I Asien kan man se att grönsaker används mer naturligt och har en central position på tallriken.

Vilka länder är mest vegovänliga?

– I Indien och Thailand är det enkelt att äta vegetariskt, där kan man ofta välja om man vill ha tofu eller kyckling i woken. Italien är också ganska lätt, förutom pizza och pasta har de sallader med mycket grönsaker och smak. Svåraste länderna är Kina – där var det nästan omöjligt – och Portugal, som har en väldigt stark kött- och fisktradition. Trots att de odlar jättefina grönsaker och ligger bredvid Spanien, med sina vegetariska tapas, var det jättesvårt att få vegetarisk mat i Portugal.

Annons

Förutom bloggen Green Kitchen Stories (reklamlänk) har  David Frenkiel och Luise Vindahl släppt två vegetariska kokböcker. Green kitchen stories : läckra vegetariska vardagsrecept släpptes i våras och Green Kitchen Travels har precis kommit ut på engelska. Den svenska versionen släpps i mars 2015.

 

LÄS MER:

Få en friskare kropp med grön mat

Vegetarisk kost är bra för blodtrycket.

Dags att skippa köttet? En vegetarisk diet kan ha lika bra effekter på blodtrycket som om du tappar fem kilo i vikt, visar en ny undersökning.

Läs mer: Få en friskare kropp med grön mat

 

Här är svenskarnas nya matvanor – känner du igen dig?

Svenskarnas matvanor

Nya rön, dieter och trender gör att våra matvanor hela tiden förändras. Det här äter och dricker svenskarna 2014!

Läs mer: Här är svenskarnas nya matvanor – känner du igen dig?

 

Våga vegetariskt! 10 lätta & lättlagade recept

Grekisk bönsallad med örtkeso.

Ha som mål att äta vegetariskt en gång i veckan – det är bra för både hälsan och miljön! Här är tio enkla MåBra-recept.

AV: Malin Karlberg

BILD: Green Kitchen Stories

Annons