Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Varningen: Ekologiska ägg innehåller gift

01 dec, 2016 
Anna Carsall
Är ekologiska ägg nyttigast? Nej, det är inte alls säkert. De innehåller till exempel miljögiftet dioxin.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många av oss väljer att köpa ekologiska ägg – dels så känns det nyttigare och dels garanteras hönsen ett naturligare liv – med bland annat större ytor att röra sig på, samt utomhusvistelse.

Men redan 2014 visade det sig att ekologiska ägg innehåller högre halter av miljögiftet dioxin, än andra ägg. Och vid en nyligen gjord mätning står det klart att äggen fortfarande innehåller mer dioxin än oekologiska diton.

Halterna ligger inte över gränsvärdena. Livsmedelsverket har ändå uppmanat branschen att undersöka orsaken, och vidta åtgärder. Det enda man vet i dag är att det kan bero på alltifrån ämnen i fodret, stallmiljön eller utemiljön.

Dioxin är ett miljögift, som vi ska få i oss så lite av som möjligt – eftersom det lagras i kroppen och är skadligt för oss på längre sikt.

Frågan är, vad ska man köpa egentligen? Vad är bäst?

Om man vill fortsätta äta ekologiskt så ska man göra det. Halterna av dioxin är som sagt inte över gränsvärdena, även om de är högre än i andra ägg. Vill man hellre välja andra ägg, som innehåller mindre halter av dioxin, kan man satsa på ägg från frigående höns utomhus. Precis som kravhönsen har de större utrymmen att röra sig på, och får fri tillgång till att vara utomhus.

Källor: Livsmedelsverket, Kronägg, Svenska ägg, Garantskafferiet

 

 

Annons