Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Tröstät med gott samvete - maten som är ok

24 jan, 2013 
Tröstmaten som är på din sida
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Stress, ilska eller nedstämdhet kan mildras med hjälp av rätt kost. Här är komfortmaten som tröstar, lugnar och lindrar!

Sträcker du dig efter glasspaketet när du bråkat med din partner eller känns kakburkens innehåll som en varm kram när du haft en jobbig dag på arbetet? Du är inte ensam, att söka tröst via maten är högst mänskligt.

Testa dig själv: Är du en känsloätare?

Det hela bottnar i ett avancerat samspel mellan mage, smaklökar och hjärnans belöningssystem. Och de kemiska vägarna går snabbt att bygga upp. Har du en gång sökt – och upplevt – tröst i ett glasspaket när du känt dig hängig är risken stor att du söker upp frysen även nästa gång du har en dålig dag. Vips har du hamnat i ett matmönster fortare än du hann säga Ben & Jerrys.

Forskning har visat att det räcker med att tänka att du kan känna dig ledsen för att suget ska sätta klorna i dig. Och det släpper först när hjärnan har fått sin belöning, alltså maten i fråga.

Annons

Skillnaden mellan psykisk och fysisk hunger

Under en vanlig vecka finns det mängder av tröstmat som erbjuder snabb uppåt-effekt. Allt från koffeinstinna kaffet på morgonen, sockerladdade godisbitarna på jobbet eller rödvinsglasen till middagen. Gemensamma nämnaren är att de ger en snabb signal till hjärnan, som svarar med ett fyrverkeri av må bra-känslor. Och signalerar: mer, mer, mer!

I boken The Hunger Fix av Pam Peeke och Mariska van Aalst klassas koffein, socker och alkohol som ”snabba fixar”, mat som innehåller något av dessa ämnen ger en snabb respons, men gör också att kroppen vill ha mer av varan. Det krävs helt enkelt mer för att stilla behovet och du riskerar snabbt att skapa ett ohälsosamt beroende.

Författarna förordar istället matkombinationer, ”hälsosamma fixar”, som ger både kropp, hjärna och samvete en positiv kick. Den hälsosamma fixen associeras med sunda vanor, produktivitet och konsten att njuta. Jämför själv känslan av att hitta lugnet i en chipspåse med att söka tröst i lite mättande ost och broccoli…

Därför är chips och pommes frites bra tröstmat

Genom att kombinera ett fiberrikt livsmedel med proteinladdad kost får du både humör, blodsocker, dopaminnivåer och mättnadskänsla på rätt nivå!

Färska bär med keso

Äpple och jordnötssmör

Knäckebröd med kokos

Yoghurt och fullkornsflingor

Broccoli och ost

Morot och hummus

Paprika och böndipp

 

Källa: Prevention, The Hunger Fix

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons