TOPPLISTA: Här är värstingarna på julbordet

Sämsta julmaten.

Visst är julen till för att njuta av god mat och traditioner – även de som inte samlar mest hälsopoäng. Men hemligheten för att både hålla formen och må bättre efter lediga dagar med stort fokus på mat och festligheter är att välja smart. Njut av det du verkligen tycker om på julbordet, men håll koll på mängden och välj bort det som du egentligen bara slentrianäter.

Ett annat bra knep för att njuta av julen utan att känna att du gör avkall på något är att ta mest av allt som är både gott och nyttigt. Här är dock några saker man kanske bör njuta av i lite mer rimlig mängd under julmånaden. Säkert inte så mycket du inte hört förut, men det brukar vara välbehövligt med en tankeställare innan festligheterna drar igång.

Fettfällorna och sockerbomberna på julbordet

Julmust

Varannan vatten är ett bra riktmärke även för dig som dricker läsk.

Glögg

Glögg är förrädiskt gott, men en riktig sockerbomb. Och ju mer alkohol, desto mer energi.

Knäck och kola

Med en ingredienslista bestående av socker, smör och grädde behöver det knappast förklaras varför de kvalar in på listan.

Pepparkakor

Inte så vansinnigt energirika egentligen, men blir lätt en julfälla eftersom många av oss tenderar att småknapra pepparkakor i ett jämt flöde under hela december. Stora burkar med pepparkakor av tveksam kvalitet möter en vid kaffeapparaten på jobbet, i butikerna, på bilbesiktningen, till och med på gymmet – ja, överallt helt enkelt. och rätt sällan är man särskilt sugen, men äter ändå.

Sill

Sillen i sig är supernyttig, men marinaden innehåller ofta en hel del socker, och de krämiga inläggningarna innehåller också en del fett. Bäst är sillar med klart spad.

Choklad

Julens praliner är en mastig blandning av socker och fett. Dessutom riskerar man att få både en och två halvdana smaköverraskningar eftersom innehållsförklaringarna på förpackningarna ofta är bristfälliga. Välj choklad med hög kvalitet och som du vet att du tycker om. Och ställ inte fram chokladasken i tid och otid.

Marsipangodisar

Mandlar är några av våra mest energirika nötter, lägg sedan till socker och choklad, så är det lätt att räkna ut att vi inte borde äta så värst många marsipangrisar under julen.

Mozartkulor

Kan vara något slags rekord i godisdekadens förpackat i en liten kula – choklad, marsipan och nougat. Fem kulor ger lika mycket energi som en hel pizza.

Prinskorvar

Många prinskorvar har låg kötthalt och innehåller mycket fett.

Janssons frestelse

En klassiker man älskar eller hatar. Om den görs med vispgrädde kan en portion bli ganska mastig.

Ris á la malta

En riktig värsting – vispgrädde, socker och kolhydrater i ett. 

Ischoklad

Välj ett högkvalitativt kokosfett så kan du förvisso ta del av dess nyttiga egenskaper, men tänkt på att kokosfett har skyhögt energiinnehåll.

Renbensspjäll

Feta revben penslade med söt glasyr är inget för den som vill hålla en hälsosam linje i jul.

Läs också:

Här är populära julgodiset som innehåller palmolja

TOPPLISTA: Här är de nyttigaste valen på julbordet

 

Bild: TT