Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Svenska forskare har gjort potatis nyttigare

07 feb, 2018 
AvHelena Sjögren
Alla svenskars favoritknöl har länge fått kritik för sitt höga kolhydratinnehåll. Men nu har svenska forskare utvecklat en potatis som är nyttigare än "vanlig" potatis.
Annons

Från början var potatisen en vacker blomma innan vi kom på att knölen även kunde ätas.

Nu har växtforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet utvecklat en helt ny potatis med en stärkelse som är mer hälsosam än i den vanliga potatisen. Resultatet av studien publicerades nyligen i tidskriften Food Chemistry.

Läs också: Hur ska man förvara potatis? Här är svaret!

Potatisen innehåller en hög halt av så kallade resistent stärkelse. Enligt forskarna fungerar den resistenta stärkelsen som kostfibrer när den passerar kroppen. Stärkelsen sänker glukosnivåerna och insulinreaktionerna vilket sätter bra fart på magen. Den gynnar också tarmfloran och minskar kostens kaloriinnehåll, vilket kan leda till viktminskning.

Nyttigare när den kokas

Forskarna upptäckte också att potatis blir ännu nyttigare om den kokas.

– En ytterligare analys visade att om man lagrar den kokta potatisen en dag i kylskåp så ökar innehållet av resistent stärkelse ytterligare, säger doktoranden Xue Zhao i ett pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet.

Annons

Läs också: Viktcoachen: Nej, du blir inte tjock av potatis!

Forskarna hoppas att upptäckten ska få stor betydelse för forskare som vill utveckla stärkelse för hälsosammare mat och andra ändamål.

Läs också: Sänk blodtrycket – med potatis!

Eftersom potatisen tagits fram genom genetisk modifiering är det svårt att få den godkänd i EU. Forskarna arbetar nu vidare med en annan metod för att ta fram en potatis med liknande egenskaper.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Foto: IBL

 

Annons