Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Studie: Ost kan sänka risken för hjärtsjukdom

27 jul, 2017 
AvCecilia Edström
Ost innehåller en hel del mättat fett 
– men det tycks inte skada hjärtat, 
visar ny forskning.
Annons

Mjölk, ost och mejeriprodukter inne- håller mättat fett, som räknas till de onyttiga fetterna som vi rekommenderas att hålla igen på. För mycket mättat fett anses höja det onda kolesterolet och skada bland annat hjärthälsan. Men en ny, stor genomgång av 29 olika studier visar något helt annat: nämligen att ost inte påverkar hjärtat negativt. Det ökar varken risken för hjärtinfarkt eller stroke. Det kan till och med sänka risken för hjärtsjukdom något. Och det gäller även fet ost.

När det gäller mjölk tycks det varken öka eller minska risken för hjärtsjukdom. De nya rönen stöds även av en norsk undersökning, som visar att dieter med feta mejeriprodukter, till exempel LCHF, kan skydda hjärtat. Men det gäller bara om man håller nere på det totala antalet kalorier från andra livsmedel och samtidigt äter hyfsat sunt.

Källa: European Journal of Epidemiology, The Independent

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons