Sötade drycker kan leda till kortare liv

Läsk och andra sötade drycker kan leda till förtida död.

Den som dricker mycket sockersötade drycker – såsom läsk och energidrycker – kan dö i förtid. Det visar en ny studie från Harvard School of Public Health. Och allra värst drabbade är kvinnor.

Studien visar att kvinnor som drack två glas läsk eller liknande om dagen hade 63 procents högre risk för förtida död, jämfört med dem som drack max ett glas i månaden. Det är framför allt risken för hjärt- kärlsjukdom som ökar.

Läsk kan leda till sjukdom

Resultatet visar ungefär samma sak som tidigare forskning kommit fram till.

– Andra studier har visat att sötade drycker kan leda till viktuppgång, diabetes typ 2 samt hjärtsjukdom och stroke, säger Vasanti Malik, en av forskarna bakom studien.

I studien använde forskarna data från 37 716 män och 80 647 kvinnor – och resultatet visar alltså att män inte alls påverkas på samma sätt. Dock såg man en ökad risk för förtida död med 29 procent bland dem som hade en hög konsumtion av drycker med mycket tillsatt socker.

Många får i sig för mycket socker

Läskindustrin var snabba med att bemöta resultatet från studien.

– Sockret som används i våra produkter är samma som används överallt i andra livsmedel, och vi uppmanar ingen att överkonsumera det. Tvärtom, vi försöker att minska sockret i våra drycker, säger en av deras talespersoner.

Enligt Livsmedelsverket bör vuxna få i sig max 50–75 gram tillsatt socker per dag, men enligt undersökningar äter fyra av tio mer än så.

När det gäller socker varnar Livsmedelsverket inte minst för sötade drycker. ”Särskilt söta drycker ökar risken för övervikt eftersom de ger många kalorier men inte mättar”, skriver de på sin hemsida.

En bra riktlinje är att låta max 10 procent av sitt dagliga energiintag komma från socker.

Bild: TT/Shutterstock

Läs mer:
Forskning: Att dricka socker är sämre än att äta det
Bli sockerfri med ny, enkel metod – så gör du!
Nya regler för tillsatt socker i mat på väg i EU

Utvald läsning