Smal av choklad? Ja, om du äter rätt sort!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Choklad kan sammankopplas med en rad hälsofördelar. Mörk choklad kan till exempel sänka blodtrycket, förse kroppen med viktiga antioxidanter och öka effekten när du tränar.

Enligt en amerikansk studie, baserad på 1 000 vuxna individer, väger personer som ofta unnar sig lite choklad mindre än de som sällan eller aldrig äter choklad. Detta trots att chokladätarna åt fler kalorier och mer mättat fett än övriga deltagare i studien.

Men om chokladbitarna ska vara hälsosamma gäller det att välja rätt produkt på godishyllan. Att enbart fokusera på chokladkakans kakaohalt räcker inte för att avgöra hur hälsosam den är.

Rätt kakaohalt

Enligt Livsmedelsverket innehåller choklad med mer än 70 procent kakao ofta både mer socker och fett – och därmed fler kalorier – jämfört med chokladkakor som har en kakaohalt under samma procenttal.

Här är chokladen som ökar förbränningen!

Rätt fett

Var också observant på vilken typ av fett som används i chokladen, kakaofett är vanligt förekommande – men den typen är mättat fett och därför mindre sunt för kroppen. Rätt typ av fett påverkar också mättnadskänslan, vilket gör att du nöjer dig med en mindre mängd av chokladen.

MåBra testar: Mörk choklad med hög kakaohalt

Rätt mängd socker

En söt choklad triggar ha-begär, skapar fettbildande blodsockerrusningar och innehåller onödiga kalorier. Den naturligt bittra smaken i kakao har en aptitdämpande effekt, något som sockret motverkar – vi blir mer hungriga av sött. Se alltså upp för chokladkakor som kompenserar sin höga kakaohalt med extra socker.

Redaktionens tips
Dela på: