Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Smal av choklad? Ja, om du äter rätt sort!

07 nov, 2012 
Att njuta av en ruta choklad utan dåligt samvete är fullt möjligt, särskilt om godbiten har rätt ingredienser.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Choklad kan sammankopplas med en rad hälsofördelar. Mörk choklad kan till exempel sänka blodtrycket, förse kroppen med viktiga antioxidanter och öka effekten när du tränar.

Enligt en amerikansk studie, baserad på 1 000 vuxna individer, väger personer som ofta unnar sig lite choklad mindre än de som sällan eller aldrig äter choklad. Detta trots att chokladätarna åt fler kalorier och mer mättat fett än övriga deltagare i studien.

Men om chokladbitarna ska vara hälsosamma gäller det att välja rätt produkt på godishyllan. Att enbart fokusera på chokladkakans kakaohalt räcker inte för att avgöra hur hälsosam den är.

Rätt kakaohalt

Enligt Livsmedelsverket innehåller choklad med mer än 70 procent kakao ofta både mer socker och fett – och därmed fler kalorier – jämfört med chokladkakor som har en kakaohalt under samma procenttal.

Här är chokladen som ökar förbränningen!

Rätt fett

Var också observant på vilken typ av fett som används i chokladen, kakaofett är vanligt förekommande – men den typen är mättat fett och därför mindre sunt för kroppen. Rätt typ av fett påverkar också mättnadskänslan, vilket gör att du nöjer dig med en mindre mängd av chokladen.

MåBra testar: Mörk choklad med hög kakaohalt

Rätt mängd socker

En söt choklad triggar ha-begär, skapar fettbildande blodsockerrusningar och innehåller onödiga kalorier. Den naturligt bittra smaken i kakao har en aptitdämpande effekt, något som sockret motverkar – vi blir mer hungriga av sött. Se alltså upp för chokladkakor som kompenserar sin höga kakaohalt med extra socker.

Annons