BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Allt om fettet som kan göra dig smalare

09 okt, 2012 
Kan man bränna fett med... fett? Absolut, med MåBra:s fettguide lär du dig knepen. Kunskap som kan öka orken - och minska midjemåttet!
Annons

Fet mat mättar bättre än en måltid med mindre fett, även om kaloriinehållet är det samma. Lite fett i maten kan under en dag reducera det totala kaloriintaget – eftersom du står dig längre på den typen av måltider. Men kan man dra alla fettyper över en och samma kam? Givetvis inte.

Enligt studier har en person som tränar mer omättat fett än mättat i blodet. Ett kvitto på att kroppen själv kontrollerar vilken typ av fett som ska omvandlas till energi först. Och det är just denna turordning du kan utnyttja för att maximera din egen fettförbränning!

Omättade fetter härsknar. När fettet reagerar med bland annat syre så inleds en nedbrytningsprocess som är skadlig, både inuti och utanför kroppen. Härsket fett smakar och luktar illa och ger oss en naturlig impuls att avstå från att äta det. Omättat fett blir alltså i härsket tillstånd skadligt, något som våra kroppar av naturen är rustade att hantera. Denna typ av fett lägger sig i helt enkelt i omkörningsfilen när kroppen ska omsätta maten till energi. Din kropp har en fantastisk förmåga att avgöra fettets bäst-före-datum och kan välja att förbränna dem i turordning. Först ut är de allra känsligaste fetterna, och allra sist bränns de mättade – om de inte går till fettlagringen direkt.

Annons

Omättade fetter kan dessutom vrida upp fettförbränningen ytterligare. Omega-3, som förekommer naturligt i flera omättade fettkällor, aktiverar en rad fettförbrännande processer under matsmältningen. Speciella receptorer i blodet uppmärksammar att de finns i kroppen och skickar i sin tur signaler till muskel- och leverceller att de ska bränna fett.

Bränn fett med:

Fet fisk

Baljväxter

Nötter

olivolja

Ägg

Kallpressad rapsolja

Avokado

Magra mejeriprodukter

Det mättade fettet härsknar inte. Detta gör att det kan lagras i skafferi och kyl under långa perioder – men också på lagerhyllorna i din kropp! Det är alltså större risk att få bilringar av exempelvis feta köttprodukter än fet fisk. Undantaget är feta mejeriprodukter och kokosfett, som trots att de innehåller en större andel omättat fett, också tenderar att lagras snabbt i kroppens fettceller.

Se upp för:

Bacon

Ister

Korv

Feta mejeriprodukter

Källor: Aftonbladet Laga GI, Webmd.com, Women’s Health

 

MISSA INTE:

Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons