Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

5 smarta hacks för matresterna du tänkt slänga

19 nov, 2017 
AvRebecca Wictor
5 smarta hacks för matresterna du tänkt slänga
Åker dina broccolistammar och parmesankanter i soptunnan? Här har du fem smarta och goda tips på hur du tar vara på resterna du aldrig annars använder.
Annons

1. Broccolistammen

Tillhör du dem som bara använder dig av buketten på broccolin? Sluta med det! Stammen är supergod. Skriva den tunt (riktigt tunt med mandolin) och släng ner i salt, kokande vatten i 2-3 minuter. Gör en vinägrett på lika delar olja, vinäger och en tesked dijonsenap och lägg ner de kokta skivorna, så har du världens godaste sallad. Ett ännu enklare tips är att skala stammen och skär i små bitar, stek upp tillsammans med rester från kylen och du har ett nyttigt tillskott i din pytt i panna.

Läs också: Briljera med broccoli – 5 sunda recept!

2. Parmesankanten

Slänger du parmesanen när bara kanten är kvar? Då kanske du missat att på äkta parmesan är det bara samma ost som hårdnat och den går att använda på flera smarta sätt. Bland annat kan du koka hela kanten i en pastasås, soppa eller gryta för mer smak. Du kan låta den ligga i olivolja och ge smak åt den. De är också goda när de fått ligga på grillen (länge) så de blir mjuka. Gör egen umamibuljong genom att koka kanter länge med vatten, lök och vitlök, sen sila och använda till exempel i en risotto. De håller hur länge som helst i frysen så börja spara genast!

Annons

Läs också: 5 härliga anledningar att äta mer ost

3. Morotsblast

Svårt att tro men blasten på morötter blir lätt en god pesto. Mixa med ost, nötter, vitlök, basilika, citronskal och citronjuice samt olivolja och du har en riktigt god sås till din pasta.

Läs också: 10 livsmedel som ger dig bra syn

4. Räkskal

När du rensar dina räkor, lägg skalet i en kastrull tillsammans med 2 deciliter vatten (beräknat på skal från 1/2 kilo räkor) ett lagerblad, en lök och några pepparkorn. Koka i 10 minuter, sila av och sjud sedan ner till det bara är 1 deciliter kvar. Använd i soppa, gryta eller paella.

Läs också: Härliga skaldjur för alla smaker – 10 recept

5. Kikärtsspad

Spara spadet som dina kikärtor ligger i (även kallat aquafab) och använd till maräng, majonnäs eller en god chokladmousse. Aquafaba är helt veganskt, kalorisnålt och glutenfritt. För bra för att inte användas, helt enkelt.

Läs också: Så gör du magiska maränger – utan ägg! 

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Annons