Sanningen bakom 6 vanliga matmyter – vilka har du gått på?

30 maj, 2018 
AvMikaela Råberg
Matmyter och sanningar
Har du också hört att ägg är farligt för hjärtat, att mikron dödar alla näringsämnen och att kolhydrater gör att du går upp i vikt? Här är sanningarna bakom några av våra vanligaste matmyter.
Annons

Problemet med matmyter är att de är otroligt seglivade och skrämmer upp många i onödan. Nu har forskningen sagt sitt och det är på tiden att vi avlivar osanningarna kring maten.

Myt 1: Mikron dödar näringen

Trots att mikron används flitigt i många hem och på arbetsplatser lever den gamla rädslan fortfarande kvar hos vissa – att mikrovågsugnen strålar maten och förstör alla näringsämnen.

Faktum är att mikron är ett utmärkt verktyg att värma mat i – särskilt frysta grönsaker. Eftersom värmningen inte kräver särskilt mycket vatten bibehåller dina grönsaker fler näringsämnen än om de exempelvis kokas.

Myt 2: Ägg är farligt för hjärtat

Förr trodde man att äggkonsumtion kunde skada hjärtat eftersom ägg innehåller kolesterol, vilket har visat sig vara falskt.

Recept.se Nyhetsbrev

Kroppen är nämligen så smart byggd att den har en egen kontrollmekanism. Äter vi mycket livsmedel som innehåller kolesterol sjunker vår egen produktion av ämnet och äter vi mindre ökar den. Så det är alltså fritt fram att äta så många ägg du vill.

Annons

Läs också: Bättre sexliv, humör & minne: Därför bör du äta ägg ofta!

Myt 3: Kolhydrater gör dig fet

Alla dessa low carb-dieter har gjort att många börjat se kolhydrater som fienden och orsaken till fetma, men det är inte kolhydraterna i sig som gör att du lägger på dig. Allt handlar om kaloriöverskott – oavsett om du äter protein, fett eller kolhydrater.

Självklart är det inte bra att överdriva kolhydratintaget, men det är heller inte bra att överdriva intaget av något annat näringsämne heller.

Läs också: 3 livsviktiga näringsämnen du inte bör vara

Myt 4: Du ska dricka åtta glas vatten om dagen

Hur mycket vatten du behöver få i dig beror på en rad olika faktorer och det bästa är att lyssna på din kropp. Är du törstig, drick tills du är nöjd. Är du inte törstig längre, drick inte mer. Svårare än så är det inte.

Läs också: 11 tecken på att du dricker för lite vatten

Myt 5: Ät aldrig efter klockan 19

Kalorier är kalorier, oavsett vilken tid på dygnet du får i dig dem. Att äta sent på kvällen kan däremot påverka sömnen och göra det svårare att sova.

Annons

Myt 6: Nötter är dåligt för dig

Nötter innehåller protein, mineraler, hälsosamma fetter och massa andra nyttigheter, så en näve om dagen är bara bra för dig. Men precis som allt annat är det aldrig bra att överkonsumera och det gäller även nötter.

Läs också: Därför är jordnötter en genväg till ökad förbränning

Annons