Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Så undviker du de dolda gifterna i ditt kök

24 feb, 2012 
Din kost kanske inte är så nyttig som du tror. Visste du att skadliga ämnen kan läcka från förpackningen - eller uppstå vid tillagning av maten?
Annons

När du handlar mat

Förpackningen

Välj förpackningar med omsorg. Metall, plats och behandlat papper kan innehålla skadliga ämen som vandrar till livsmedelet – och vidare till din kropp. Risken att din mat innehåller ämnen från förpackningen ökar om den utsatts för hög temperatur och om livsmedlet har hög fetthalt. Skadliga metaller kan också läcka till innehållet om det har låg surhetsgrad.

Tips!
Välj förpackningar med få färger och kontrollera förpackningsdatum – ju färskare produkt desto mindre risk för att ämnena ska ha hunnit vandra över till maten.

Dioxiner och PCB

Dessa giftiga miljöföroreningar är fettlösliga och finns främst i kött-, fisk-, och mejeriprodukter från förorenade områden. Fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern är ett exempel.

Höga halter av dessa ämnen påverkar hjärnas utveckling, nervsystemet och fortplantningsförmågan. De har också visat sig vara cancerframkallande.

Tips!
Ät inte fisk från riskområden och välj MSC-märkta produkter. MSC-märkningen är inte en garanti på att fisken är giftfri, men att den är fiskad med hänsyn till både bestånd och det marina ekosystemet. Är du osäker på fångstmetod och härkomst – fråga personalen!

Annons

När du lagar mat

Nitrosaminer

Nitrosaminer är kväveföreningar som visat sig orsaka cancer vid djurförsök. Vilken effekt de har på människans hälsa är inte helt utrett, men fler studier visar ett samband mellan högt intag av nitrosaminer och cancer i mage, tarm och lungor. De finns i låga halter i vissa livsmedel, men kan också bildas i kroppen när vi äter viss mat eller andas in särskilda ämnen.

De finns främst i charkprodukter som konserverats med nitrit/nitrat eller genom rökning, men också i produkter som innehåller malt, torrmjölk och stora mängder salt.

Du minskar risken att få i dig nitrosaminer genom att undvika hårdstekning av rökta charkprodukter, exempelvis korv och bacon, och att hälla bort det fett som du stekt livsmedlen i. Använder du microvågsugnen för tillagning minimerar du andelen nitrosaminer ytterligare.

Nitrosaminer finns också i stekoset, se därför till att ha bra ventilation när du lagar mat. Även tobaksrök är en källa, vilket gör att rökare är en riskgrupp när det gäller skadligt stora intag.

Annons

Tips!
Genom att äta C-vitaminrik mat, till exempel apelsinjuice eller sallad, till maten hämmas bildningen av dessa skadliga ämnen i mag- och tarmsystemet.

Akrylamid

När kolhydratrik mat upphettas till över 100 grader bildas akrylamid, ett nervgift som anses vara cancerframkallande. I små mängder anses inte akrylamid vara farligt, det är först i höga doser som det är skadligt.

Tobaksrök innehåller stora mängder av ämnet och rökare får i sig betydligt mer akrylamid än icke-rökare.

Tips!
Ät varierat och undvik att hårdsteka och hårdgrilla mat – och ät inte det som blivit bränt! Akrylamid kan inte bildas vid kokning.

Källor: livsmedelsverket

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons