Fråga experterna Recept på nyttigt julgodis Lista över bästa julfilmerna Förkylning MåBra i klimakteriet Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Nu är det rötmånad – så tar du bäst hand om maten

18 jul, 2016
Nu är rötmånaden här. Så här tar du bäst hand om din mat för att inte bli sjuk – och för att värna om miljön.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Rötmånaden börjar vanligtvis runt sista veckan i juli, och 2016 drar den igång på lördag den 23 juli. Då är det viktigt att ta hand om vår mat, speciellt känsliga livsmedel som köttfärs, mejeriprodukter och färsk fisk. Bakterier som kan göra oss sjuka trivs i värmen – därför är kyla viktigt för att hålla maten fräsch.

– Rötmånaden kan ses som en påminnelse om vad som egentligen alltid gäller när man förvarar och hanterar mat. Varma och fuktiga sommardagar är naturligtvis en utmaning, eftersom bakterier och mögel trivs som allra bäst då, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Läs även: Därför ska du inte äta grön potatis

Det går att göra mycket för att hålla maten fräsch, bland annat genom att hålla maten kall från butiken till hemmet, att ha ordentligt kallt i kylskåpet och att tvätta händerna innan man lagar eller äter mat. Och att våga lita på sina sinnen – titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den, skriver Livsmedelsverket.

Annons

Här är några andra råd för att undvika att maten blir dålig – och att minska matsvinnet:

1. Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.

2. Ta snabbt hand om och kyl ner eventuella rester.

3. Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet när du har handlat. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.

Läs även: Här är maten med mest bekämpningsmedel 2016

4. Placera de känsligaste livsmedlen där det är som kallast i kylen.

5. Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta.

6. Packa matsäck i en kylväska med kylklampar.

7. Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.

8. Använd inte samma skärbräda och kniv för rått kött och sallad, eller diska redskapen noga emellan.

Källa: Livsmedelsverket

Bild: Thinkstock

Läs även: Så handlar du ekologiskt utan att det blir dyrt

Annons