Så måste vi äta för att rädda planeten – och oss själva

30 jan, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Om vi ska klara av att producera mat till 10 miljarder människor år 2050 kan vi inte fortsätta att äta som vi gör idag. Det krävs stora omställningar, både för konsumenter och producenter, enligt en rapport från The Lancet och stiftelsen EAT.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vår planet går på knäna, och för att vi ska kunna mätta de 10 miljarder människor som vi förväntas vara på jorden år 2050 krävs det en hel del förändringar, dels när det gäller hur vi äter. Det som är lite fiffigt med omställningen är att det som är bra för vår planet också är bra för vår hälsa.

Det är den ansedda medicinska tidskriften The Lancet och stiftelsen EAT, grundad av Gunhild Stordalen, som har tagit fram en rapport om det som måste bli framtidens mat som tar hänsyn både till miljön och vår egen hälsa. I rapporten kallas omställningen ”The Great Food Transformation” och för många, framför allt i västvärlden, kommer det att handla om en stor förändring. Det handlar om att kunna producera mat till 10 miljarder människor på ett sätt som både skonar planeten och som är hälsosam.

Lancet- EAT-rapporten i några korta punkter

  • Konsumtionen av rött kött (nöt, lamm, fläsk) bör minskas till 0–200 gram per vecka. I Sverige äter vi i snitt 700 gram rött kött per person och vecka. Livsmedelsverkets råd är att vi ska äta max 500 gram i veckan.
  • Vi bör äta tio gånger mer bönor, linser och andra baljväxter och nötter.
  • Vi måste halvera matsvinnet. Idag är matsvinnet cirka 30 procent av all mat som produceras.
  • Vi bör lägga till en portion grönsaker varje dag mot vad som konsumeras i Sverige idag.
  • Jordbruket måste ställas om till att producera mer baljväxter, frukt, grönsaker och nötter.
  • En stor omställning inom jordbruket för att producera högkvalitativ mat av större mångfald än idag då jordbruken istället producerar stora kvantiteter av ett fåtal sorter.
  • Fiskeriet ska regleras så att det inte påverkar ekosystemet i haven.

De har också tagit fram en kostcirkel som bygger på rapportens resultat och som tydligt visar den övergång mot mer vegetabilier som rapporten förespråkar.

Lancet- EAT-rapportens kostcirkel uppmanar till mer grönsaker och mindre kött.

Det här är egentligen inte nyheter för någon av oss, även Livsmedelsverket är till stor del med på samma tåg och vill att vi ska äta mer grönsaker och baljväxter, mindre kött och mindre socker. Däremot går rapportens kostcirkel längre.

Annons

I rapporten framgår också att forskarna inser att The Great Food Transformation inte kommer att gå att genomföra om man bara litar till oss vanliga konsumenter. Det kommer att behövas styrning uppifrån, till exempel att snabbmatskedjor som serverar ohälsosam mat inte ska få etablera sig var som helst och kampanjer för att påverka befolkningen att välja rätt.

Rapportförfattarna är också noga med att påpeka att det inte går att skjuta upp det här mer, utan menar att The Great Food Transformation måste börja NU.

Källa: Livsmedelsföretagen, The Lancet   Foto: The Lancet, TT

Läs mer:

Lev miljösmart utan att vända ut och in på dig

Vegotrenden, djurskyddet och klimatet påverkar köttätandet

Vegansk mat mest klimatsmart

Annons