Så påverkar socker din mättnadskänsla

"Sötsaker gör att magsäcken slappnar av - och du kan äta mer", säger norska forskare.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Hur kommer det sig att en bit efterrätt alltid kan slinka ner, trots att du är så proppmätt att du lämnat det sista av middagen kvar på tallriken? Fenomenet, som blir extra tydligt så här i juletider, har nu fått sin fysiologiska förklaring.

Sockret i den söta desserten har nämligen en förmåga att stimulera en magsäcksutvidgande reflex, skriver norska forskare i senaste utgåvan av tidningen ”Tidsskrift for Den Norske legeforening”.

De menar att mättnadskänslan är starkt sammankopplad med trycket inne i magsäcken, och trycket står i direkt relation med hur mycket magsäcken utvidgas i samband med att du äter.

Enligt forskarna är det tre faktorer som påverkar magsäckens reflexer. Redan när du ser och känner doften av maten reagerar magsäcken, och responsen blir tydligare när du tuggar och sväljer. När maten väl landat i magen har det tryck den orsakar också en utvidgande effekt. En tredje, och i det här fallet avgörande faktor, är att tolvfingertarmen analyserar typen av föda i magen.

Om maten är rik på glykos, alltså socker, stimuleras avslappningsreflexen i magsäcken. Trycket reduceras och din mättnadskänsla minskar – med resultatet att du kan äta mer av godsakerna.

I praktiken innebär detta att du blir av med känslan av att vara obehagligt proppmätt om du unnar dig en liten sötsak som avslutning på måltiden, skriver forskarna.

Ekvationen gör det också enkelt att räkna ut att du äter mer av söta livsmedel innan mättnadskänslan infinner sig, jämfört med om maten består av en hög andel fett eller protein.

Källa: Forskning.no

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Dela på: