Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Så påverkar socker din mättnadskänsla

16 dec, 2011 
"Sötsaker gör att magsäcken slappnar av - och du kan äta mer", säger norska forskare.
Bli behagligt mätt med hjälp av en efterrätt. Låter det för bra för att vara sant? Här förklarar forskarna varför en söt avslutning är att föredra!
Annons

Hur kommer det sig att en bit efterrätt alltid kan slinka ner, trots att du är så proppmätt att du lämnat det sista av middagen kvar på tallriken? Fenomenet, som blir extra tydligt så här i juletider, har nu fått sin fysiologiska förklaring.

Sockret i den söta desserten har nämligen en förmåga att stimulera en magsäcksutvidgande reflex, skriver norska forskare i senaste utgåvan av tidningen ”Tidsskrift for Den Norske legeforening”.

De menar att mättnadskänslan är starkt sammankopplad med trycket inne i magsäcken, och trycket står i direkt relation med hur mycket magsäcken utvidgas i samband med att du äter.

Enligt forskarna är det tre faktorer som påverkar magsäckens reflexer. Redan när du ser och känner doften av maten reagerar magsäcken, och responsen blir tydligare när du tuggar och sväljer. När maten väl landat i magen har det tryck den orsakar också en utvidgande effekt. En tredje, och i det här fallet avgörande faktor, är att tolvfingertarmen analyserar typen av föda i magen.

Annons

Om maten är rik på glykos, alltså socker, stimuleras avslappningsreflexen i magsäcken. Trycket reduceras och din mättnadskänsla minskar – med resultatet att du kan äta mer av godsakerna.

I praktiken innebär detta att du blir av med känslan av att vara obehagligt proppmätt om du unnar dig en liten sötsak som avslutning på måltiden, skriver forskarna.

Ekvationen gör det också enkelt att räkna ut att du äter mer av söta livsmedel innan mättnadskänslan infinner sig, jämfört med om maten består av en hög andel fett eller protein.

Källa: Forskning.no

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons