Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Så grillar vi i sommar – mer vego och girl power

21 mar, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Vem står vid grillen hos er? Om det är en kvinna så är chansen att det ligger mer hälsosam och grön mat på gallret större än om det är en man som grillar. Det visar ICA:s årliga grillrapport. Här får du bra tips på hur du ska tänka när du grillar grönsaker och ett recept på godaste gröna burgaren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Efter år av entrecôter och flintastekar verkar det som att köttvinden har vänt och vi lägger allt mer grönsaker och vegoalternativ på grillen. Sedan 2014 har köttkonsumtionen i Sverige i stort sjunkit i takt med att fler och fler blir medvetna om den påverkan på klimatet och miljön våra matval har.

Hur vi grillar följer samma trend och enligt ICA:s grillrapport för 2019 så kommer vi i högre utsträckning än tidigare år att lägga vegetarisk mat på grillen i sommar – i alla fall om kvinnorna får välja. I undersökningen visar det sig tydligt att det är kvinnorna som går i bräschen för att grilla vegetariskt. Inte mindre än 73 procent av kvinnorna vill grilla mer grönsaker medan samma siffra för männen är 48 procent. Och 47 procent av kvinnorna vill grilla mindre kött, mot männens 27 procent.

Kvinnorna är också mer positiva till att grilla vegetariska alternativ, som vegokorvar och hamburgare och till att grilla mer ekologiskt.

Annons

Främst männen som grillar

Men vem är det som står vid grillen egentligen? Som väntat uppger nästan tre fjärdedelar av männen att det är de som oftast grillar och bara var tionde kvinna. Mer än hälften av kvinnorna säger att det är för att de står för den mesta matlagningen i hushållet som de inte väljer att ställa sig vid grillen.

Sanningen är alltså att om kvinnorna i större utsträckning tar plats vid grillen, eller åtminstone tar makten över vad vi lägger på gallret, så kommer det att bli mer hållbar mat än om männen väljer.

– Ungefär tre av fyra kvinnor känner sig oroliga för klimatet och nästan lika många tror att det gör skillnad vilken mat vi väljer att lägga på grillen. Män oroar sig inte i samma utsträckning som kvinnorna, vilket är särskilt intressant med tanke på att det är just männen som oftast grillar i de svenska hushållen, säger Maria Smith, chef för hållbarhetsstrategi och utveckling på ICA i Sverige.

Annons

7 tips för att lyckas med dina grillade grönsaker

Tove Laveskog som är matkreatör på ICA-köket gillar att grilla grönt och ger sina bästa tips för när du vill lägga grönsaker på gallret:

  • Välj alltid grönsaker som är i säsong – gärna ekologiska och så närodlade som möjligt. Grillsäsongen är lång så det finns stora möjligheter att variera sig.
  • Tänk på att primörer ofta inte behöver skalas, utan bara tvättas av. På så sätt undviker du att kasta ätbar mat i komposthinken.
  • Späda små grönsaker och bönor grillas enklast i ett halster, på spett eller i grillkorg. Det är mycket bättre än folie ur ett hållbarhetsperspektiv.
  • Om du ska grilla grövre grönsaker och rotfrukter som kräver längre tid på grillen bör dessa grillas indirekt, alltså inte direkt över glöden. Om grönsakerna ändå blir svarta kan du enkelt skala bort det efteråt.
  • Tänk på att grillade grönsaker som blir över går utmärkt att frysa in och kan med fördel användas i mustiga grytor eller mixas ner till en god slät grönsakspuré.
  • Om du gillar ost, pensla gärna på lite olja. Grilla helst större bitar och skiva i efterhand så minskar risken att de trillar genom gallret. Låt osten ligga länge så att det verkligen börjar få färg på kanterna innan den vänds, annars fastnar den lätt.
  • När du grillar ska du ha locket på – både för smaken och miljön (eftersom du inte behöver använda så mycket kol). Använd gärna tändrör eller eltändare istället för tändvätska.

Grönt recept till grillen: Quinoaburgare med avokado och grillad paprika

4 portioner,

Tid: under 45 minuter

Du behöver:

Burgarna

2 dl röd quinoa

1 msk grönsaksfond

390 g borlottibönor

1 tsk chilipulver

½ tsk salt

2 krm peppar

1 msk majsstärkelse

1 ägg

2 dl riven prästost

2 msk olja

Tillbehören

2 msk inlagd jalapeño

1 grillad paprika

1 ½ dl majonnäs

salt och svartpeppar

½ silverlök

2 avokador

4 hamburgerbröd

Sallad

Gör så här:

Burgare: Koka quinoan med grönsaksfond enligt anvisningen på förpackningen. Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Mixa bönorna, chilipulver, salt och peppar. Blanda bönkrämen med quinoa, majsstärkelse, ägg och ost. Låt svalna och vila cirka 30 minuter.
Tillbehör: Häll av och hacka jalapeñon. Lägg paprikan på hushållspapper och låt den rinna av. Strimla paprikan.

Annons

Blanda jalapeño och paprika med majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.

Skala och skiva löken mycket tunt, gärna på en mandolin. Lägg lökskivorna i kallt vatten med isbitar i.
Burgare: Forma smeten till burgare och grilla dem på grillen eller stek dem i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Tillbehör: Dela, kärna ur och ta bort skalet från avokadorna. Skär dem i skivor.

Häll av vattnet från löken ordentligt, gärna i ett durkslag.
Sätt samman: Lägg ihop burgarna av värmda bröd, sallad, skivad avokado, lök, burgare och majonnäs.

Grillrapporten görs av ICA tillsammans med Kantar Sifo

Foto: TT, ICA

 

Läs mer:

7 ljuvliga och enkla desserter att lägga på grillen

Grillad fänkål med citron och fetaost

Att grilla gör oss lyckliga visar studie

Annons