Så gör du för att undvika kemikalier i maten

Enligt Naturskyddsföreningens experter är kemikalier i vardagen, bland annat via maten vi stoppar i oss, mer regel än undantag.

– Genom animaliska produkter kan du få i dig kemikalier som är förbjudna sedan länge här, som DDT och PCB:er. De är kemikalier som stör hormonsystemen och kan framkalla cancer. DDT är ett exempel på ett bekämpningsmedel som fortfarande används i syd. Vi kan få i oss det genom att äta kött eller andra produkter från djur i syd.

– Men vi kan också få i oss mindre mängder genom svenska animaliska produkter därför att de här kemikalierna transporteras hit genom atmosfären, säger Ulrika Dahl, kemikaliehandläggare, i artikeln.

De förklarar också att kemikalierna snabbt blir en del av kretsloppet, och vandrar i cykler från luft och vatten till jord, djur och människa. Hela tiden strävar de mot planetens båda poler.

– Ja. Så nu finns det tvekönade isbjörnar på grund av de här kemikalierna. Tänk på att vi bor nära polerna och att vi är ganska lika isbjörnar hormonellt … Vi måste alltså minska kemikalieutsläppen i syd för att minska kemikalierna i våra kroppar här i nord, fortsätter Ulrika Dahl.

Att köpa närproducerat och ekologisk mat är en bra början. Det är inte bara slutprodukten som blir sundare och bättre – hela produktionsapparaten tjänar på det, tipsar Naturskyddsföreningen.

Av: Jennie Sandberg   Bild: Thinkstock