Så får du semesterpengarna att räcka längre – 7 tips

Semestertider är härliga tider, men det kan ta hårt på ekonomin. Inte bara ska det gärna resas mer, många unnar sig också att äta och dricka gott på uteställen och passar på att addera nya plagg till sommargarderoben. För att inte tala om all sommarrea som pågår i butikerna.

Har du varit förutseende nog att småspara under det gångna året? Grattis. Men det är ingen katastrof om du glömt det. Med några enkla medel kan du dryga ut semesterkassan.

1. Nyttja gratisnöjen

Visst är det mycket som kostar pengar, men det finns också nöjen som är helt gratis – särskilt på sommaren. Håll utkik efter vad just din stad har att erbjuda, det kan vara allt från regelbunden utomhusbio till parkteater och stadsfestivaler. Hör efter med din turistbyrå.

Läs mer: Testa dig själv: Vilken shoppingtyp är du?

2. Jämför priser

Oavsett om det gäller hotellbokning, en ny grill, färskpotatis eller bensin – jämför priserna. Det kan du spara mycket pengar på.

3. Picknicka mer

På stranden, i parken eller på nöjesfältet – picknick kan man ha överallt. Packa ner gott småplock, fräscha matlådor och kakor och glöm inte några flaskor vatten (och kanske vin). Mycket billigare än att köpa dyrt flaskvatten och alkohol ute.

Är ni ett helt gäng som ska ses? Ha knytkalas. Det är både ekonomiskt och ett trevligt sätt att umgås.

4. Bytlåna boende

Semestern handlar inte bara om att åka så långt bort som möjligt, ibland räcker det med ett miljöombyte.

Känner du inte att ekonomin riktigt räcker till både resa och hotell? Byt boende med någon. Det finns många hemsidor som specialiserat sig på sådan typ av förmedling, annars kan du alltid höra bland släkt och vänner.

Läs mer: Budgetbröllop ger lyckligare äktenskap

5. Hyr ut ditt boende

Vet du med dig att du kommer vara bortrest i sommar? Passa på att tjäna lite pengar på att hyra ut ditt boende till någon semesterfirare. Men glöm inte att kolla vad som gäller för just din förening eller hyresvärd.

6. Byt ut middag mot lunch

Många lite dyrare restauranger erbjuder speciella lunchmenyer och det gäller även på sommaren. I vissa fall skiljer sig menyerna inte avsevärt och du kan unna dig något gott för mycket mindre pengar än om du skulle bokat bord några timmar senare.

7. Hälsa på

Har du släkt, vänner och bekanta som inte bor i din hemstad? Planera en resa till dem i sommar. Förutom miljöombyte och gratis boende blir det ett utmärkt tillfälle att umgås.

Utvald läsning