Drick senaste hälsotrenden: Så gör du vattenkefir

23 nov, 2020
AvMåBra Redaktionen
Kefirvatten av kefirgryn
Du kan enkelt göra ditt eget kefirvatten med hjälp av kefirgryn.
Kefirgryn har blivit så het handelsvara att det startats Facebook-grupper där de nyttiga bakterierna kan byta ägare. Men vad är grejen med vattenkefir? MåBra gör en djupdykning i senaste hälsotrenden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

Många förknippar kefir med den klassiska, filmjölksliknande produkten i mejerikylen. Kefir är från början en fermenterad mjölkprodukt, fylld med nyttiga laktobaciller och probiotika som är bra för tarmflora och immunförsvar. Att drycken har hälsosamma egenskaper märks redan på namnet, kefir härstammar från turkiska och betyder ungefär "må bra".

Att fermenterad mat är bra för kroppen är en kunskap som går långt tillbaka i tiden, men tack före ny forskning har syrad kost fått en renässans och gått från surkål till en tydlig hälsotrend.

Parallellt har intresset för mjölk- och mejerifria alternativ ökat, vilket gjort att den traditionella mjölkbaserade kefiren fått konkurrens av en variant byggt på vatten: kefirvatten eller vattenkefir!

Se ocksånya hälsotrenden: kanelvatten – rikt på antioxidanter.

Hur gör man vattenkefir?

För att göra vattenkefir behöver du kefirgryn (som också kallas kefirsvamp eller kefirkorn) vilket är små klumpar baserade på mjölksyrebakterier, jäst och ättiksyrabakterier. Tillsammans med vatten och socker (som bakterierna "äter upp" under processen, färdiga kefiren har inte hög sockerhalt) blir slutresultatet en syrlig dryck som släcker törsten och förser kroppen med en härlig probiotisk boost.

Annons

Den hälsohändiga som är van att göra sin egen kombucha känner igen tillvägagångssättet, med den stora skillnaden att vattenkefir går snabbare att göra. Redan efter 2 dygn är ditt kefirvatten färdigt!

Så gör du ditt eget vattenkefir

1 liter:
4 msk vattenkefirgryn
4 msk socker
1 l vatten

Valfria smaksättare, ex hallon eller ingefära
Tättslutande glasburkar
En ren kökshandduk
Gummisnodd
Lite tålamod

Gör så här:

Steg 1: Börja med att aktivera dina kefirgryn, det står på förpackningen hur du ska gå till väga. Räkna med cirka 3 dagar för denna process.

När grynen är aktiva, gör du så här:

Steg 2: Koka upp ca 2 dl vatten i en kastrull och rör ut 4 matskedar socker så att det löser sig. Tag kastrullen från värmen och addera 8 dl kallt vatten så sockerlösningen blir rumstempererad.

Lägg i 4 matskedar vattenkefirgryn och täck öppningen av glasburken med en kökshandduk. Fäst den med gummiband så ingenting annat än luft kan passera.

Låt stå 1-2 dygn.

Annons

Steg 3: Sila sedan vätskan fri från gryn – men släng dem inte! Vill du ha en ny sats så gör du om processen, vill du vänta så ställ grynen i en tätslutande burk i kylen. Där kan de hålla sig upp till en månad. Tänk på att de förökar sig, precis som surdeg och kombucha-scobys så kan kefirgrynens avkomma ganska snabbt bli så många att glada vänner kan få en rolig present.

Så smaksätter du din vattenkefir

Steg 4: Det färdiga vattnet är nyttigt men inte jättegott, att blanda i smaksättare kan snabbt göra det till dryck lämplig för olika tillfälllen. Citron och ingefära blir gott till maten, hallon och lime funkar till mellanmål eller kombinationen havtorn och apelsin fungerar fint till fika.

Lägg din smaksättning i en burk/flaska och fyll på med kefirvattnet som nu är fritt från grynen. Låt stå i ett dygn i rumstemperatur under tygduk och sila sedan rent.

Steg 5: Häll upp det smaksatta kefirvattnet i en flaska/burk med snäpplock och ställ den mörkt – men fortfarande i rumstemperatur.

Annons

Nu behöver du titta till ditt kefirvatten dagligen genom att öppna korken, när det börjar pysa och drycken känns kolsyrad är den klar. Det kan ta 1-3 dygn – och då är den redo för kylskåpet!

Var hittar jag kefirgryn?

Torkade kefirgryn för både mjölk och vattenkefir kan du köpa i välsorterade hälsokostbutiker eller beställa på nätet, till exempel här.

Det finns också Facebook-grupper där glada kefirmakare delar med sig av både kefirgryn, recept och andra tips.

...

Recept på fler hälsosamma drycker:

Så gör du din egen kombucha

Så gör du din egen shrub

Så gör du din egen schwitzel

Så gör du din egen golden milk

Så gör du din egen chia fresca

Annons