Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Populära dieter orsakar kesobrist

04 sep, 2012 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det riskerar att bli ekande tomt på butikshyllorna där keso och kvarg normalt står. Anledningen tros vara det ökade intresset för LCHF och GI-dieten.

Arlas fabrik i Skövde har svårt att möta den stora efterfrågan på Keso, rapporterar Sveriges Radio Halland. Förra året ökade konsumtionen med 15 procent och först i januari nästa år räknar man med att vara i kapp med produktionen. Då ska den nya maskinparken vara i bruk, vilket är lämpligt eftersom suget efter Keso tycks vara som störst just efter jul och nyår.

Men även sommarmånaderna skapar högtryck i kesofabriken, då ökar försäljningen med 50 procent, antagligen av den enkla anledningen att svenska folket vill komma i form inför stranden – och sedan få hjälp att bli kvitt semesterkilona.

– Det stämmer att vi har en brist eftersom efterfrågan ökat så pass mycket de senaste åren. Vi hinner inte producera tillräckligt. LCHF och GI-dieten är loket i den här konsumtionen och det är en väldig peak just nu för hälsa, säger Arlas PR-chef Inger Söderlund till Radio Halland.

 

AV: Jennie Sandberg

Annons