Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Paprika - den nya vitaminbomben

26 feb, 2013 
Apelsiner har länge varit kända för att vara fullproppade med vitaminer, men nu visar forskning att det finns betydligt bättre vitaminkällor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Gul och grön paprika är båda mer vitaminrika än den traditionella apelsinen. Det skriver Health.com. Gul paprika har hela fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin och en grön paprika innehåller dubbelt så mycket.

Gul paprika är det femte C-vitaminrikaste livsmedlet, enligt sajten C-vitamin.se, som listar de mest 50 vitaminrika livsmedlen. Torkade nyponfrön, färsk chillipeppar, torkad papaya och svarta vinbär är de fem livsmedel som är mer C-vitaminrika än paprikan. Gul paprika har 205 milligram C-vitamin per 100 gram men även röd och grön paprika har mycket C-vitamin.

I slutet på på C-vitamin-listan hittar vi bland annat nätmelon, gröna ärtor och purjolök. Du kan själv hitta de 50 C-vitaminrikaste livsmedlen här eller kolla upp ett livsmedel i Livsmedelsverkets databas.

Prova på några av MåBra:s goda och kalorisnåla paprikarätter som ger dig extra energi i veckan. Maten blir dessutom mer färgglad med gula, gröna och röda paprikor på tallriken – vi äter ju med ögonen också.

Här ger MåBra dig sju mumsiga paprikarecept – låt det väl smaka:

Paprika med sting

Paprikapizza

PPPP – Pasta med paprika, parmaskinka och parmesan

Nilajs risfyllda paprika med kassler

Paprikafisk

Paprikasås

AV: Sanne Waldner

BILDER: Thinkstock/MåBra:s receptbank

Annons