Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Ont i ryggen? Här är de okända orsakerna

08 maj, 2015 
Ryggvärk är vanligt, men bara ett fåtal får en diagnos. Här är de kända och okända orsakerna till smärta i ländryggen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nästan alla ryggar krånglar någon gång. Men bara en handfull drabbade får en diagnos som förklarar varför.

– På sätt och vis påminner ryggont om förkylningar: de är oftast harmlösa, de går inte att undvika men de går att lindra och förebygga – till exempel genom rätt livsstil. Vi vet att en sund livsstil hjälper mot hjärt-kärlsjukdom och cancer. Vår studie visar att det även skyddar mot ryggsmärta, säger Tony Bohman, legitimerad sjukgymnast och doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska institutet i Solna.

Vi vill inte bli förkylda och gör allt för att skydda oss. På samma sätt borde vi tänka om ryggsmärta, menar Tony Bohman. I hans studie följde man 9 000 personer med ländryggssmärta i fyra år. Man såg att de som hade en osund livsstil oftare drabbades av långvariga eller kroniska besvär. Särskilt tydligt var detta bland kvinnorna i undersökningen.

– De fyra livsstilsfaktorer som skyddar mot långvarig ryggsmärta är att inte röka, äta minst fyra portioner frukt och grönt om dagen, vara måttlig med alkohol och att vara fysiskt aktiv minst 2,5 timmar i veckan, säger Tony Bohman.

Annons

Här kan orsaken finnas

I drygt 8 av 10 fall är orsaken till ländryggssmärta okänd. Det betyder att doktorn inte hittar en specifik, kroppslig förklaring till att det gör ont. I resten av fallen, cirka 10 procent, beror smärtan på en specifik orsak, till exempel diskbråck eller kotkompression på grund av benskörhet. Här är andra, okända orsaker som känns i ryggen:

Benlängdsskillnad

Många har ett ben som är längre än det andra, utan att veta om det. För de flesta handlar det om ett vänsterben som är längre. Skillnaden i benlängd gör att bäckenet kan bli snedbelastat, vilket kan ge smärtor i höft och ländrygg. Är skillnaden mellan vänster och höger ben mer än 1,5 centimeter, prova en hälkil eller fotbädd i ena skon. Man kan också få behandling av kiropraktor.

Läs även: Diskbråck, ischias eller ryggskott? Få lindring med vår rygg-guide!

Falsk ischias

Vid falsk ischias, som är vanligare än äkta, kan man periodvis ha ont i ryggen men smärtan är oftast lindrigare och strålar sällan nedanför knät. Man har inte heller känselbortfall vid falsk ischias. Orsaken till smärtan kan vara överbelastning av ryggen, benlängdsskillnad eller fel skor. Falsk ischias svarar ofta bra på behandling av kiropraktor eller naprapat.

Annons

Din livsstil

Ett allt för stillasittande liv anses av många experter som den främsta orsaken till att ryggen krånglar. Försök att stå upp och jobba oftare, eller ta pauser och rör på dig. Träna gärna styrketräning med fokus på bålen några gånger i veckan. Det stärker ryggen. Rökning, skräpmat och hög alkoholkonsumtion ökar risken för att ryggsmärtorna blir kroniska.

Läs mer: Res dig upp på jobbet – och rasa i vikt!

Dina tankar

Den som har ont i ryggen kan utveckla ett slags ”rörelsefobi”, man vågar helt enkelt inte träna av rädsla för att det ska göra ont. I flera studier har man sett att KBT, kognitiv beteendeterapi, hjälper drabbade att ta kommandot över smärtan och på så sätt få ett rörligare, bättre liv.

Din sömn och dygnsrytm

Om du ska göra något som är tungt för ryggen, välj tidpunkt noga! Risken att drabbas av ryggskott är störst fram till lunch, visar forskning. Mellan klockan 8 och 11 på förmiddagen är dessutom risken för sträckningar och överansträngning av ryggen som störst. Troligen beror det på att diskarna är svullna av vätska efter natten och mer känsliga. Även faktorer som att du är trött eller blir distraherad när du utför en rörelse, ökar risken. Däremot tycks inte åldern spela någon roll. Faktum är att risken för ryggskott är större för en 20-åring än en 60-åring, troligen för att äldre har lärt sig att skona ryggen bättre.

Annons

Läs mer: Sov gott med MåBra:s sömnskola 

Gynbesvär

Sjukdomar som endometrios och äggstocksinflammation kan ibland ge magsmärtor som strålar från magen ut i ryggen.

Urinvägsinfektion

En molande ryggvärk, eller en dunkande smärta över njurarna, kan vara symtom på urinvägsinfektion. Har du ont i ryggen och känner obehag när du kissar, kolla upp det på din vårdcentral.

Tjock plånbok-syndromet

Om du sitter snett, som om du hade en tjock plånbok i ena bakfickan, kan det ge ischiasliknande smärtor i rygg och ben. Det gäller också om du ofta drar in det ena benet under dig och sitter på det. Undvik!

Källor: www.kiropraktorcentrum.com, naprapatlandslaget, internetmedicin.se

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Så slipper du ryggont i sommar

Ska du resa länge med tåg, bil eller flyg på semestern? Kolla in PT-Katarinas tips och undvik att ryggen tar stryk av obekväma säten.

Långa resor i obekväma säten och övernattningar i ovana sängar kan vara riktiga ryggfällor. MåBra:s Katarina Woxnerud medverkar i TV4:s Nyhetsmorgon och visar hur du undviker att få ont i ryggen på semestern.

Läs mer: Så slipper du ryggont i sommar

 

Bli av med spänningshuvudvärken – utan tabletter!

Långsamma rörelser kan lugna nervsystemet och stoppa smärtan!

Visste du att kroppsrörelser kan vara lika bra mot värk som tabletter? De kan göras av alla, överallt, och tar bara några minuter i anspråk!

Läs mer: Bli av med spänningshuvudvärken utan tabletter

 

Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

Din trötthet kan hänga ihop med magen.

Finns det piggknep som funkar? Absolut! Här är de senaste rönen om vad som hjälper.

Läs mer: Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

 

Annons